Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Τα πιο παράξενα φετίχ: Ακόμα και αυνανισμός με παπούτσια υπάρχει!

Τα πιο παράξενα φετίχ: Ακόμα και αυνανισμός με παπούτσια υπάρχει!

ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ
Ο όρος «φετίχ» πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1760 από το Γάλλο ανθρωπολόγο Charles Brasses για να περιγράφει κάποιες σκαλισμένες σε ξύλο εικόνες και μικρά πέτρινα αντικείμενα, στα οποία οι ιθαγενείς της Δυτικής Αφρικής απέδιδαν μαγι­κές δυνάμεις. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική λέξη "feitico".
Κλινική περιγραφή.
Στο φετιχισμό, η σεξουαλική διέγερση επιτυγχάνεται με τον εστιασμό σε διάφορα αντικείμενα, όπως
παπούτσια (γοβάκια, μπότες),
γάντια,
εσώρουχα κ.ά., που συνήθως είναι στενά συνδεδεμένα με το ανθρώπινο σώμα.
Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να κατευθύνεται άμεσα στο φετιχιστικό αντι­κείμενο, π.χ. αυνανισμός μέσα στο παπούτσι-φετίχ, ή μπορεί να γίνεται συνουσία αλλά να είναι απαραίτητο το φετιχιστικό αντικείμενο να φοριέται από την ερωτι­κή σύντροφο ή να κρατιέται στα χέρια ή ακόμα να βρίσκεται μέσα στο οπτικό πεδίο του φετιχιστή.
Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους άνδρες. Σύμφωνα με τη φροϋδική άποψη, το φετίχ είναι ένα φαλλικό υποκατά­στατο που μειώνει το άγχος ευνουχισμού, ενώ, σύμφωνα με τη θεωρία της μάθη­σης, το φετίχ συνδέθηκε με τη σεξουαλική διέγερση σε κάποιο πρώιμο στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.
Διαγνωστικά στοιχεία φετιχισμού: 
1. Όταν για περίοδο άνω των 6 μηνών επαναλαμβανόμενες, έντονες, σεξουαλικά διεγερτικές φαντασιώσεις, σεξουαλικές παρορμήσεις ή συμπεριφορές, που περιλαμβάνουν τη χρήση διαφόρων αντικειμένων (π.χ. γυναικεία εσώρουχα)
 
2.Οι φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές προκαλούν σημαντική δυσφορία ή μείωση της κοινωνικής, επαγγελματικής ή άλλης περιοχής της λειτουργικότητας του ατόμου
 
3.Τα φετιχιστικά αντικείμενα δεν είναι μέρος των γυναικείων ενδυμάτων που χρησιμοποιούνται στη μετενδυμασία (όπως στη φετιχιστική μετενδυμασία) ή συσκευές κατασκευασμένες για ερεθισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (π.χ. δονητές)
νόμενες, έντονες, σεξουαλικά διεγερτικές φαντασιώσεις, σεξουαλικές παρορμήσεις ή συμπεριφορές, που περιλαμβάνουν τη χρήση διαφόρων αντικειμένων (π.χ. γυναικεία εσώρουχα)
 
Οι Chalkley Powell16 μελέτησαν τα χαρακτηριστικά 48 φετιχιοτών, 98% των οποίων ήταν άνδρες.
Απ’ αυτούς, 22% ήταν ομοφυλόφιλοι, 35% ανέφεραν ένα μόνο φετιχιστικό αντικείμενο, ενώ οι υπόλοιποι κατονόμασαν αρκετά αντικείμενα που τους προκαλούσαν σεξουαλική διέγερση.
Αυτό που προάγει τη σεξουαλική διέγερση είναι η θέα του φετίχ, η επαφή μαζί του, η κλοπή του ή ο αυνανισμός με άμεση επαφή με αυτό. Στον ψυχιατρικό έλεγχο των ασθενών, οι ερευνητές διαπί­στωσαν συννοσηρότητα με κατάθλιψη και διαταραχές τις προσωπικότητας, ενώ μόνο σε δύο ασθενείς βρέθηκε ψυχωσική διαταραχή.

Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τη συχνότητα του φετιχισμού στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, είναι καθολικά αποδεκτό ότι ο παθο­λογικός φετιχισμός είναι σπάνιος. Ο φετιχισμός, όπως εξάλλου και όλες οι παρα- φιλικές συμπεριφορές, είναι πολύ πιο συχνός στους άνδρες.http://www.boro.gr/