Τι να κάνετε όταν τα παιδιά σας αρνούνται να φάνε σωστά

Τι να κάνετε όταν τα παιδιά σας αρνούνται να φάνε σωστά


Τα περισσότερα παιδιά θα πάρουν πάνω από το ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων τους από τα σνακ. Δυστυχώς όμως, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα σνακ αποτελείται από γλυκά, ζαχαρούχα ποτά και αλμυρά τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζονται τα παιδιά για την ανάπτυξη τους. Ενώ λοιπόν, εσείς προσπαθείτε να τα πείσετε, να καταναλώσουν πιο υγιεινές τροφές, εκείνα αρνούνται σθεναρά. Αναρωτιέστε τι να κάνετε; Καταρχήν, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε και να δημιουργείτε ένταση στην οικογένεια. Διότι, υπάρχουν αρκετά έξυπνα τεχνάσματα, που θα πείσουν τα παιδιά σας να φάνε υγιεινά.
Μια προσέγγιση, είναι να τους δώσετε λίγο από όλα, φτιάξετε ένα μείγμα από τα καλά-για-σας και τα όχι και τόσο υγιεινά σνακ, όπως δύο φρούτα και ένα μπισκότο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, που να μην μπορούν τα παιδιά να έχουν λίγο από το καθένα. Επίσης, μπορείτε απλά να βάλετε μια γλυκιά γεύση σε κάτι πιο θρεπτικό. Για παράδειγμα, φτιάξτε σπιτικά muffins με φιστίκια και αποξηραμένα cranberries ή βάλτε τα δημητριακά σε πολύχρωμες σακούλες και χάρτινα ποτήρια. Μερικές φορές η συσκευασία είναι αρκετή για να ενθουσιάσει τα παιδιά σας, έτσι ώστε να καταναλώσουν τις τροφές που θέλετε. 
Εάν από την άλλη, αντιμετωπίζετε μια άρνηση για τα λαχανικά, τότε αρχικά, δώστε τους αυτά που έχουν πιο γλυκιά γεύση, όπως τα καρότα. Προσθέστε σε μικρότερη ποσότητα το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, το κουνουπίδι και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι. Επίσης, ένας καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα φαγητά, είναι να τα κάνετε να νιώσουν ό,τι έχουν το δικαίωμα επιλογής. Πείτε τους ό,τι μπορεί να δοκιμάσουν αυτά τα λαχανικά και πάλι μια άλλη φορά και ρωτήστε τα, εάν θα τους αρέσει να τα φάνε ωμά αντί μαγειρεμένα! Να είστε υπομονετικοί και να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους. Επίσης, βεβαιωθείτε ό,τι τα φρούτα που τους δίνετε, είναι ώριμα, γλυκά και ζουμερά και κρατήστε μακριά τα ξινά, όπως το γκρέιπφρουτ ή τα πράσινα μήλα. Αν τα απορρίψουν, απλά προσπαθήστε και πάλι μια άλλη ημέρα. Και αποφύγετε φράσεις όπως, «Δεν έχει επιδόρπιο μέχρι να φας τα λαχανικά σου», διότι, μπορεί να κάνουν το φαγητό να φαίνεται σαν μια ανταμοιβή ή σαν να είναι καλύτερο από άλλα τρόφιμα.
Τέλος, μια άλλη καλή λύση είναι να ζητήσετε την υποστήριξη από τους άλλους γονείς. Όπως και εσείς, μπορεί να θέλετε να δώσετε υγιεινά σνακ στο παιδί σας για το σχολείο, αλλά αισθάνεστε την πίεση από την αρνητική του στάση; το ίδιο ακριβώς μπορεί να νιώθουν και οι υπόλοιποι γονείς. Αρχίσετε  σιγά-σιγά μια «επανάσταση». Ξεκινήστε με έναν γονέα, και μετά με άλλον και ούτω κάθε εξής. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσοι πολλοί γονείς, θα ανταποκριθούν θετικά και θα δίνουν και εκείνοι υγιεινά σνακ για το σχολείο. Αυτό θα μειώσει τους πειρασμούς, διότι πολλοί από τος συμμαθητές τους, θα τρώνε και εκείνοι πιο υγιεινές τροφές.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου