Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Μπορεί να μείνω έγκυος ενώ χρησιμοποιούμε προφυλακτικό;

Μπορεί να μείνω έγκυος ενώ χρησιμοποιούμε προφυλακτικό;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Το πρόβλημα που έχω είναι οτι μου εχει καθυστερήσει η περίοδος μου. Είμαι 15 χρονών και μπαίνω στα 16 και φοβάμαι μήπως υπάρχει η περίπτωση μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;  Ο κύκλος μου ειναι άστατος, για παράδειγμα ηταν να μου ερθει στις 28/11 και δεν μου εχει ερθει ακομα. Υπήρξε κάποια σεξουαλική επαφή με τον φιλο μου αλλα με προφύλαξη κι δεν τελείωσε ποτέ μέσα μου. Τί συμβαίνει;
Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε ευχαριστούμε πολύ για το e-mail σου.
Κάθε γυναίκα που έχει καθυστέρηση αρκετές ημέρες στην περίοδό της, θα πρέπει κανονικά να κάνει ένα τεστ κύησης. Τα τεστ αυτά μπορείς να τα προμηθευτείς από οποιοδήποτε φαρμακείο και είναι πολύ αξιόπιστα.
Έτσι λοιπόν, αν το τεστ βγει θετικό θα πρέπει να επικοινωνήσεις με κάποιον γυναικολόγο. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα βγει αρνητικό.
Εφόσον λοιπόν, το τεστ είναι αρνητικό, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο όπως αναφέραμε, θα πρέπει να περιμένεις λίγες ημέρες να έρθει η περίοδος σου. Είναι πολύ συχνό ειδικά σε νέες κοπέλες να μην είναι τελείως σταθερός ο εμμηνορρυσιακός τους κύκλος ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται λίγο αργότερα από ότι θα περίμεναν κανονικά. Παρόλα αυτά θα παρακολουθείς την περίοδό σου και αν συνεχίσει να είναι άστατη, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γυναικολόγο.
Επίσης θα θέλαμε να σε συγχαρούμε γιατί αναφέρεις στο μήνυμά σου ότι χρησιμοποιείτε προφυλακτικό με τον σύντροφό σου. Ωστόσο θα θέλαμε να σου επισημάνουμε ότι εφόσον έχεις ξεκινήσει την σεξουαλική σου ζωή θα πρέπει να αρχίσεις να επισκέπτεσαι έναν γυναικολόγο, να ξεκινήσεις να κάνεις τεστ-παπ, να συζητήσεις τη δυνατότητα εμβολιασμού για τον HPV και να συζητήσεις με τον γιατρό σου και την δυνατότητα επιλογής και μίας συστηματικής μεθόδου αντισύλληψης (π.χ. αντισυλληπτικό χάπι) που πολλές νέες κοπέλες της ηλικία σου επιλέγουν καθώς και ότι άλλο σε απασχολεί.
Ελπίζω να καταφέραμε να καλύψουμε κάποιες από τις απορίες σου. Είμαστε στη διάθεση σου για όποιες άλλες ερωτήσεις έχεις.
Βιογραφικό
Ο Πάνος Αντσακλής είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στη μαιευτική - γυναικολογία στην Αγγλία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης «John Radcliffe», όπου και εργάστηκε στο τμήμα κυήσεων υψηλού κινδύνου. Είναι ενεργό μέλος και executive director της διεθνούς οργάνωσης εκπαίδευσης στην υπερηχογραφία Ian Donald Inter-university School of Medical Ultrasound.http://www.boro.gr