«Καμπανάκι» τα προβλήματα μνήμης στους μορφωμένους


«Καμπανάκι» τα προβλήματα μνήμης στους μορφωμένους

Οι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ολλανδία.
Το μορφωτικό επίπεδο αποτελεί καλή ένδειξη για την ικανότητα του εγκεφάλου να καταπολεμά τις νοητικές βλάβες, όπως η άνοια. Η ικανότητα αυτή, που αποκαλείται γνωστικό απόθεμα (cognitive reserve), συνήθως αναπτύσσεται έως τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά στον εγκέφαλο. Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Erasmus, στο Ρότερνταμ, παρακολούθησαν επί 20 χρόνια σχεδόν 9.000 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης ήσαν μέσης ηλικίας 55 ετών και δεν έπασχαν από προβλήματα υγείας.
Έως το 2012, οι 1.134 από αυτούς είχαν εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα περιστατικά αυτά, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως γενικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κάπως αυξημένος σε όσους είχαν παραπονεθεί για προβλήματα μνήμης.
Ειδικά, όμως, σε εκείνους με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (πανεπιστημιακή μόρφωση), η αύξηση έφτανε το 39%, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη μόρφωση (υποχρεωτική εκπαίδευση). «Στους ανθρώπους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, χρειάζονται περισσότερα χρόνια για να υποστεί βλάβες ο εγκέφαλος και να εκδηλωθεί άνοια. Όταν, όμως, οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να παραπονούνται για τη μνήμη τους, η εξέλιξή τους είναι χειρότερη», δήλωσε ο δρ Αρφάν Ίκραμ, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιδημιολογίας στο Erasmus.
Και συνέχισε: «Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι προστατευτικοί μηχανισμοί του εγκεφάλου τους έχουν εξαντληθεί και το γνωστικό απόθεμα δεν ανταποκρίνεται πλέον.
»Συνεπώς τα προβλήματα μνήμης μπορεί να αποτελούν για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα σημαντική προειδοποιητική ένδειξη ότι πρέπει να τους παρακολουθούμε προσεκτικά».
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stroke». Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου