Χαλεποί καιροί για θαλάσσιους λέοντες και ίππους στην Αμερική [pics]

Χαλεποί καιροί για θαλάσσιους λέοντες και ίππους στην Αμερική [pics]

Δραματικές πιέσεις υφίστανται θαυμαστά και σπάνια θαλάσσια είδη το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική Ήπειρο. Πριν από δύο μήνες καταγράφηκε η συγκέντρωση 35.000 θαλασσίων ίππων σε μια ακτή της Αλάσκα, ενώ πριν από λίγες ημέρες περισσότεροι από 500 νεκροί θαλάσσιοι λέοντες ξεβράστηκαν σε ακτή της περιοχής Ανκάς του βόρειου Περού.
—Μάλλον τους δηλητηρίασαν
Οι νεκροί θαλάσσιοι λέοντες εκβράστηκαν την Κυριακή 23 Νοεμβρίου σε μία παραλία της επαρχίας Σάντα, 400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα.
Ο κυβερνήτης της τοπικής περιφέρειας Σαμάνκο ισχυρίζεται πως τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά δηλητηριάστηκαν από αλιείς της περιοχής προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα οστρακοειδή, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων τους. Οι θαλάσσιοι λέοντες τείνουν να πλησιάζουν τις ακτές αναζητώντας οστρακόδερμα και χτένια για να τραφούν. Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα ερευνήσουν τις κατηγορίες, ενώ απομάκρυναν τα πτώματα για λόγους δημόσιας υγείας.
Στις αρχές του Νοεμβρίου, ακόμα 187 νεκροί θαλάσσιοι λέοντες είχαν βρεθεί στην περιοχή Πιούρα, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, μαζί με τέσσερα νεκρά δελφίνια και δεκάδες νεκρές θαλάσσιες χελώνες και πελεκάνους.
Οι υπεύθυνοι εξετάζουν διάφορες πιθανές αιτίες όπως ασθένειες, κατάποση πλαστικών απορριμμάτων ή δηλητηρίου, κυνήγι και εμπλοκή σε αλιευτικά δίχτυα, για το θάνατο των ζώων.
Το 2012 σε ένα παρόμοιο περιστατικό είχαν βρεθεί εκατοντάδες νεκρά δελφίνια κατά μήκος των ακτών του Περού, όμως σε εκείνη την περίπτωση το συμβάν αποδόθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε εκρήξεις σχετιζόμενες με την εξερεύνηση της περιοχής για πετρέλαιο
Η κυβέρνηση της χώρας είχε σπεύσει να διαψεύσει αυτό το σενάριο κάνοντας λόγο για φυσικά αίτια.
—Χιλιάδες θαλάσσιοι ίπποι στριμωγμένοι στην Αλάσκα
Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, τουλάχιστον 35.000 θαλάσσιοι ίπποι βρήκαν καταφύγιον σε μια απομονωμένη ακτή της Αλάσκα αφού το λόγω της τήξης των πάγων της Αρκτικής εξαφανίζονται οι βιότοποί τους.Αρχικά στην παραλία εμφανίστηκαν 1.500 ζώα, ωστόσο τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους αυξήθηκε δραματικά.Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά, συγκεκριμένα έξι φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, ως συνέπεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γεωλογική Υπηρεσία της Αμερικής.
Συγκεκριμένα, κατά τους θερινούς μήνες ο πάγος υποχώρησε  στον Βερίγγειο Πορθμό, με συνέπεια να μην βρίσκουν επιφάνεια για να ξαποστάσουν μεταξύ των βουτιών που κάνουν ως τον πυθμένα στη θάλασσα προς αναζήτηση τροφής.
sea-lions-horses-119100 (4)sea-lions-horses-119100 (1)Οι θαλάσσιοι ίπποι συνήθως καταφεύγουν για ξεκούραση σε κομμάτια πάγου πιο κοντά σε περιοχές με διαθέσιμη τροφή, ενώ η χερσαία διαμονή τούς κάνει πιο ευάλωτους σε κινδύνους, ακόμα και στο θάνατο λόγω ποδοπατήματος.
Παράλληλα, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους πάγους πιο βόρεια διότι  εκεί η θάλασσα βαθαίνει πάνω από τα τρία χιλιόμετρα και εκεί δενμπορούν να φτάσουν.
sea-lions-horses-119100 (5)sea-lions-horses-119100 (3)Σημειώνεται ότι η εμφάνιση μίας πολικής αρκούδας, ενός ανθρώπου ή ενός αεροπλάνου που πετάει χαμηλά, μπορεί να προκαλέσει πανικό στους θαλάσσιους ίππους και να κάνει αρκετούς από αυτούς να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου. Σε ένα παρόμοιο περιστατικό στην Αλάσκα το Σεπτέμβριο του 2009, οι επιστήμονες συνέλεξαν τα πτώματα 130 νεαρών ζώων.
Το WWF επισημαίνει ότι συγκεντρώσεις θαλάσσιων ίππων παρατηρούνται και στις ακτές της ρωσικής Άπω Ανατολή απέναντι από την Αλάσκα.http://www.econews.gr/


Η λίστα ιστολογίων μου