Μαρούλια από την Toshiba σε φάρμα χωρίς χώμα και φυσικό φως

Μαρούλια από την Toshiba σε φάρμα χωρίς χώμα και φυσικό φως

Μια μοναδική “πράσινη” φάρμα με δυνατότητα παραγωγής τριών εκατομμυρίων μαρουλιών ετησίως χωρίς ανάγκη για χώμα και ηλιακό φως έχει δημιουργήσει η ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, Toshiba.
Η φουτουριστική βιομηχανική φάρμα λειτουργεί σε ένα κτήριο 1950 τετραγωνικών μέτρων στη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, το οποίο θα φιλοξενήσει τον τομέα προϊόντων υγείας της Toshiba.
Το εσωτερικό της μονάδας θυμίζει σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας: ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον, συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας, ελεγκτές που φορούν ολόσωμες φόρμες και μάσκες χρησιμοποιούν συσκευές τάμπλετ όπου κρατούν σημειώσεις για την ποιότητα και την κατάσταση της υγείας των μαρουλιών.
Τα φυτά δέχονται διαρκώς τεχνητό φως, ενώ στις ρίζες τους εγχέονται βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που υποκαθιστούν το χώμα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Science and Health, η Toshiba φιλοδοξεί να παράξει το πιο ποιοτικό μαρούλι σε όλο τον κόσμο, το οποίο δεν θα προσβάλλεται από βακτήρια, μύκητες ή έντομα, δεν θα χρειάζεται παρασιτοκτόνα για να αναπτυχθεί και θα μεταφέρεται σε σφραγισμένη συσκευασία ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα άλλα μαρούλια.
Κάθε σακούλι μαρουλιού θα έχει κόστος κάτι παραπάνω από ένα Ευρώ.
Η Toshiba εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει αντίστοιχες μονάδες και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά και να πωλήσει τον τεχνολογικό της εξοπλισμό σε όποιον ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τα βήματά της.econews

Η λίστα ιστολογίων μου