7 πράγματα που «σκοτώνουν» τη δημιουργικότητα των παιδιών

large (23)

7 πράγματα που «σκοτώνουν» τη δημιουργικότητα των παιδιών


Οι γονείς άθελά τους σαμποτάρουν τη δημιουργικότητα των παιδιών τους στερώντας τους έτσι το δικαίωμα να αναπτύξουν τη δεξιότητα αυτή. Τι κάνουν λάθος; 
  1. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες οι ανταμοιβές αναστέλλουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών. Σκεφτείτε λίγο αυτό που θέλετε είναι παιδιά με κίνητρο κι όχι παιδιά τα οποία θα κάνουν τα πάντα για ένα αυτοκόλλητο ή για ένα κομμάτι σοκολάτας.
  2. Όσο διορθώνετε τα λάθη ή κάνετε τις εργασίες τους, τους στερείτε το δικαίωμα της μάθησης. Δεν τα αφήνετε να κατακτήσουν σημαντικές δεξιότητες που είναι χρήσιμες για τη ζωή τους.
  3. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα σύστημα που τους διδάσκει ότι «υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση». Τα περισσότερα παιχνίδια συνοδεύονται από οδηγίες και στα παιδιά δίνονται ελάχιστα περιθώρια επιλογής. Ωστόσο, οι επιλογές εξερεύνησης είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης. Τα παιδιά με δημιουργικότητα εκφράζουν ελεύθερα εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων και είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν την περιέργειά τους.
  4. Οι μεγάλες προσδοκίες από μέρους σας μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στα παιδιά. Αποφύγετε να τους κληροδοτήσετε δικά σας ανεκπλήρωτα όνειρά και απωθημένα.
  5. Επίσης κάτι άλλο που σκοτώνει τη δημιουργικότητα των παιδιών είναι ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα. Τα παιδιά σήμερα είναι πιο απασχολημένα από ποτέ. Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, πιάνο, χορό κι ένα σωρό εξωσχολικές δραστηρίοτητες. Χρόνος για παιχνίδι ελάχιστος. Τα παιδιά με μία τόσο φορτωμένη ατζέντα χάνουν και κάτι ακόμη. Το δικαίωμα στη βαρεμάρα. Η βαρεμάρα ενισχύει τη φαντασία και η φαντασία με τη σειρά της ενισχύει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα. Συχνά λέμε: «έχω ανάγκη να μην κάνω τίποτα και να γεμίσω τις μπαταρίες μου». Όμως δεν εφαρμόζουμε την ίδια τακτική στα παιδιά μας. Σε στιγμές που «δεν κάνουμε τίποτα» το μυαλό μας κατεβάζει τις καλύτερες ιδέες.
  6. Η τελειότητα δεν υπάρχει και γι΄αυτό μην τη ζητάτε απ΄τα παιδιά σας. Αφήστε τα να ρισκάρουν, να δοκιμάσουν και φυσικά να κάνουν λάθη. Μόνο έτσι θα μάθουν και θα γεμίσουν από εμπειρίες. Μπορεί να είναι οδυνηρό και δύσκολο για έναν γονιό να αφήσει το παιδί του να κάνει λάθη γιατί νιώθει πως μπορεί να το προστατεύσει ή να το βοηθήσει να κερδίσει χρόνο. Όμως, τους στερείτε το δικαίωμα του να μάθει. Να μάθει να δίνει λύση στα προβλήματά του κάνει που το κάνει πιο ανεξάρτητο, υπεύθυνο και δημιουργικό.
  7. Εσείς παραμένετε πρότυπο. Αν δεν είστε οι ίδιοι δημιουργικοί πιθανότατα τα παιδιά σας να μην αναπτύξουν τη δεξιότητά τους αυτή. Αν ασχολείστε ως γονείς με δημιουργικές αναζητήσεις, τα παιδιά σας παρατηρούν και γίνεστε ιδανικά πρότυπα. Ακούγεται εύκολο, όμως πώς μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο; Μοιραστείτε μαζί τους την αγαπημένη σας μουσική και αναπαράγετέ την μαζί τους με οτιδήποτε έχετε στη διάθεσή σας, ακολουθήστε το παράδειγμά τους και κάντε… φασαρία ή χαζολογήστε. Η δημιουργικότητα, στην τελική, είναι αυτό που μας καθοδηγεί στην πιο τρυφερή μας ηλικία και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που ως ενήλικες θα πρέπει να εγκαταλείψετε.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου