Οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας των Ελλήνων

Οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας των Ελλήνων

Εμφράγματα, εγκεφαλικά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνος του πνεύμονα και νόσος Αλτσχάιμερ ήταν οι κύριες αιτίες θανάτου το 2013, κοστίζοντας συνολικά τη ζωή σε πάνω από 80.000 ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 60% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν πέρυσι στη χώρα μας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την παγκόσμια μελέτη «Global Burden of Diseases Study 2014», στην οποία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία της περιόδου 1990-2013 για τις θνησιμότητες από 240 αιτίες σε 188 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», το 2014 έχασαν τη ζωή τους από κάθε αιτία σχεδόν 136.000 Ελληνες, με περισσότερους από 35.000 να υποκύπτουν στην καρδιοπάθεια, 22.000 στα εγκεφαλικά, πάνω από 8.000 στη νόσο των καπνιστών (τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και σχεδόν 8.000 στον καρκίνο του πνεύμονα! Οι άνοιες, που στην πλειονότητά τους οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, κόστισαν τη ζωή σε σχεδόν 10.000 ανθρώπους και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το τουλάχιστον 30% των κρουσμάτων Αλτσχάιμερ μπορούν να αποφευχθούν με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.
Σε σύγκριση, βέβαια, με το τι συνέβαινε πριν από δύο δεκαετίες, η κατάσταση μοιάζει να είναι κάπως καλύτερη, αλλά τα παρατηρούμενα οφέλη είναι υποδεέστερα από αυτά που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης της θνησιμότητας στην Ελλάδα είναι μικρότερος από εκείνον που παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει η κυρία Παγώνα Δ. Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Αυτό κατά πάσαν πιθανότητα σχετίζεται με τον υψηλό επιπολασμό του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στη χώρα μας, και με την προοδευτική εγκατάλειψη από τον ελληνικό πληθυσμό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και της φυσικής άσκησης που ήταν συνυφασμένη με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ελλήνων. «Παράλληλα, η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματική, δεν φαίνεται να είναι εξίσου προσιτή σε όλες τις ομάδες του ελληνικού πληθυσμού».
Οι λύσεις
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; «Εχει υπολογιστεί ότι το συστηματικό, εντατικό κάπνισμα μπορεί να βραχύνει τη ζωή κατά περίπου 8 χρόνια, αλλά υπάρχει διαβάθμιση ανάλογη με τη διάρκεια και την έντασή του (πόσα τσιγάρα και επί πόσα χρόνια), καθώς και τις περιόδους της ζωής τις οποίες αφορούν (όσο νωρίτερα αρχίζει το κάπνισμα τόσο μεγαλύτερες οι συνέπειες)», σημειώνει η κυρία Λάγιου. Αντίστοιχα, όσοι ακολουθούν πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής μπορούν να κερδίσουν περίπου 3 χρόνια καλής ζωής σε σύγκριση με όσους δεν την ακολουθούν και άλλα τόσα μπορούν να κερδίσουν όσοι γυμνάζονται συστηματικά. Κοινωνικότητα, εμβολιασμοί μικρών και μεγάλων αναλόγως με τις συστάσεις των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και τσεκάπ για τα νοσήματα που επηρεάζουν τη μακροζωία (κυρίως τα καρδιαγγειακά και ορισμένες μορφές καρκίνου) επίσης είναι σωτήρια, κατά την κυρία Λάγιου, η οποία εκτιμά ότι μόνο το τσεκάπ μπορεί να προσθέσει δύο καλά χρόνια στη ζωή.
Το ιδεώδες είναι να υιοθετεί κανείς όλα αυτά τα μέτρα μαζί και όχι μεμονωμένα, διότι «ο στόχος είναι να προστατευτούμε από πολλά χρόνια νοσήματα μαζί», ωστόσο η προσθήκη έστω και ενός στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου