Τα πρώτα βήματα του μωρού: Πώς θα το βοηθήσω;

Τα πρώτα βήματα του μωρού: Πώς θα το βοηθήσω;

Αναρωτιέμαι σε ποια ηλικία ο μπόμπιράς μου θα αρχίσει να κατακτά τον κόσμο στηριζόμενος στα δυο του πόδια, 12, 15, 18 μηνών; Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να το κάνει πιο γρήγορα;
• Σωστά παπούτσια/πασουμάκια
Η πρώτη ερώτηση που προκύπτει είναι εάν είναι απαραίτητα ή όχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς για τη νηπιακή ηλικία, η απάντηση είναι ότι δεν είναι απαραίτητα.
> Όταν είστε στο σπίτι, άφησε το ξυπόλυτο σε απαλές και όχι άγριες επιφάνειες κατάλληλες για τα ποδαράκια του μωρού. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει καλά αντανακλαστικά ώστε να πατήσει και έπειτα να κινήσει το πόδι του.
> Όταν είστε εκτός σπιτιού, χρησιμοποίησε μαλακά παπούτσια/πασουμάκια με ενίσχυση και κορδόνια για να κρατάνε σταθερό το πόδι.
• Πάρκο
Το πάρκο, σε οποιοδήποτε μέγεθος και υλικό, έχει αρκετά πλεονεκτήματα: προσφέρει αυτονομία στο μωρό, το οποίο κρατιέται από τα κάγκελα για να ξεμουδιάζει τα πόδια του χωρίς να διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ενώ εσύ μπορείς να ασχολείσαι με τις δουλειές σου στο διπλανό δωμάτιο, γεγονός που μερικές φορές είναι πολύ χρήσιμο!
• Βοήθησέ το χωρίς να έχεις τα χέρια σου πολύ σηκωμένα
Για μερικές εβδομάδες, δηλαδή για δυο ή τρεις μήνες, το μωρό θα γραπώνεται από τα χέρια σου. Στην αρχή θα διστάζει να σηκώσει το πόδι, αργότερα όμως θα αποκτήσει άνεση και σιγουριά. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι έτοιμο να αφεθεί. Σεβάσου τους δισταγμούς του και ενθάρρυνέ το. Θα καταλάβεις μόνη σου πότε ο μικρός σου εξερευνητής θα μπορεί να στέκεται στις μύτες των ποδιών του. Το μωρό έχει την ανάγκη της παρουσίας σου για να καθησυχάζεται. > Πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να σηκώνεις ψηλά τα χέρια γιατί αυτό εμποδίζει την ισορροπία του.
• Παιχνίδια (φορτηγάκια, καροτσάκια για περπάτημα, κλπ)
Σε ηλικία 10-12 μηνών, το μωρό θέλει ένα μόνο πράγμα: Να ανακαλύψει τι συμβαίνει στην άλλη μεριά του δωματίου ή στον κήπο. Ωστόσο, μεταξύ του «θέλω» και του «μπορώ» υπάρχει μια απόσταση η οποία μπορεί να καλυφθεί με το περπάτημα! Βρες σε ποια παιχνίδια το παιδί θα μπορεί να στηρίζεται για να μετακινείται. > Συμβουλή: Διάλεξε σταθερά και ελαφριά παιχνίδια με τροχούς που να μπορούν να μπλοκάρουν (για να μην τσουλήσει το παιδί μαζί με το παιχνίδι).
• Στράτα: Ναι ή όχι;
Η στράτα ή περπατούρα είναι ένα αμφιλεγόμενο αντικείμενο, η χρήση του οποίου απαγορεύεται σε κάποιες δυτικές χώρες (Η.Π.Α, Καναδά) και συνήθως δεν συνιστάται από τους παιδίατρους και τους ειδικούς της ψυχοκινητικής. Γιατί; Περιορίζει τη χρήση των ποδιών και των γοφών για τις μετακινήσεις και δεν παρέχει σωστή στάση για την πελματική καμάρα. Επιπλέον, αποτελεί αιτία για σοβαρές πτώσεις και τραυματισμούς στο κεφάλι.http://www.boro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου