Εσείς γνωρίζετε πότε ένα παιδί νιώθει ασφάλεια;

childhood_joy_02

Εσείς γνωρίζετε πότε ένα παιδί νιώθει ασφάλεια;


Όταν ένα άτομο είναι σε θέση να αισθανθεί και να επικοινωνήσει τη γνήσια αποδοχή του προς κάποιον άλλον, διαθέτει την ικανότητα να γίνει μια σημαντική πηγή βοήθειας. Η αποδοχή του άλλου, όπως αυτός είναι, είναι ένας σημαντικός παράγοντας καλλιέργειας μια σχέσης, όπου το άλλο πρόσωπο μπορεί να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί, να κάνει εποικοδομητικές αλλαγές, να μάθει να λύνει προβλήματα, να κινηθεί στην κατεύθυνση της ψυχικής υγείας, να γίνει πιο παραγωγικό και δημιουργικό και να πραγματώσει πλήρως το δυναμικό του.
Ωστόσο, πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα να επισημαίνουν μόνο τα αρνητικά στοιχεία των παιδιών τους. Ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανατραφεί πιστεύοντας ότι, αν αποδέχεστε ένα παιδί, αυτό θα παραμείνει ακριβώς όπως είναι. Ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε να γίνει κάτι καλύτερο στο μέλλον είναι να του λέτε τι δεν αποδέχεστε σε αυτό. Είναι όμως μια πεποίθηση που δεν βοηθά στην ανατροφή των παιδιών. Σκεφτείτε, κινούμενοι από την αγωνία σας το παιδί σας να μορφωθεί του λέγατε συνεχώς πως δεν διαβάζει αρκετά ή ότι τεμπελιάζει, ποτέ δεν του λέτε μπράβο για τους βαθμούς τους, παρόλο που ξέρετε ότι προσπαθεί αλλά και η απόδοση του είναι πολύ καλή. Η αγωνία σας όμως σας εμποδίζει να το επιβραβεύσετε, επειδή φοβάστε ότι θα εφησυχαστεί στην προσπάθεια αυτή και δεν θα κάνει κάτι καλύτερο. Στην πραγματικότητα, όμως το παιδί σας νιώθει ότι δεν αποδέχεστε την προσπάθεια του και κατά συνέπεια το ίδιο. Ότι και αν κάνει δεν είστε ευχαριστημένοι. Πιθανότατα το παιδί να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια και οι φόβοι σας να επαληθευτούν. Αντιθέτως, η αποδοχή, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανοιχτούν. Τους δίνει την ελευθερία να μοιραστούν τα συναισθήματα και τα προβλήματά τους. Ξέρουν πως δεν θα τα κρίνετε αλλά θα είστε εκεί να τα ακούσετε με ενσυναίσθηση και κατανόηση.
Να θυμάστε πως η αποδοχή είναι σαν το γόνιμο έδαφος που επιτρέπει σ’ ένα μικρό σποράκι να εξελιχθεί σ΄αυτό που είναι ικανό να γίνει, σ” ένα όμορφο λουλούδι. Το χώμα απλώς δίνει τη δυνατότητα στο σποράκι να γίνει λουλούδι. Απελευθερώνει την ικανότητα του σπόρου να αναπτυχθεί, όμως η ικανότητα αυτή υπάρχει αποκλειστικά μέσα στον σπόρο. Όπως συμβαίνει με το σπόρο, το παιδί διαθέτει αποκλειστικά μέσα του την ικανότητα να αναπτύσσεται. Η αποδοχή είναι σαν το χώμα απλώς δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να πραγματώσει το δυναμικό του. Να «ανθίσει» μεγαλώνοντας. http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου