Καλύτερο το δροσερό νερό

Καλύτερο το δροσερό νερό

Πώς πρέπει να είναι το νερό που πίνουμε; Παγωμένο, δροσερό ή χλιαρό; Πολλοί πιστεύουν ότι το χλιαρό νερό απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι το παγωμένο καίει θερμίδες.
Στο θέμα της απορρόφησης, όμως, φαίνεται ότι αυτό που μετράει είναι ο όγκος του νερού και όχι η θερμοκρασία του, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Επιστήμονες από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής αναζήτησαν μελέτες που να αφορούν την ενυδάτωση στη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εντοπίσουν τι είδους υγρά πρέπει να πίνουν οι ασκούμενοι. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξαν, το πόσο γρήγορα θα απομακρυνθούν τα υγρά από το στομάχι για να απορροφηθούν από το έντερο εξαρτάται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι και η θερμοκρασία των υγρών.
Ωστόσο, ο παράγοντας που διαπιστώθηκε ότι παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο ήταν ο όγκος τους στο στομάχι, ο οποίος συσχετίζεται με το πόσο εύγευστα ήταν τα υγρά που έπιναν οι εθελοντές στις διάφορες μελέτες. Το συμπέρασμα της νέας έρευνας ήταν πως πρέπει να πίνουμε άφθονα υγρά, κατά προτίμηση δροσερότερα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (15-22 βαθμοί Κελσίου), αλλά ταυτοχρόνως εύγευστα. Όσον αφορά την πεποίθηση ότι το παγωμένο νερό καίει θερμίδες, αποδείχθηκε αβάσιμη σύμφωνα με μελέτη του 2006 στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCΕΜ).
Στη μελέτη, που διεξήχθη στην Ελβετία, μετρήθηκε σε νεαρούς, υγιείς εθελοντές η κατανάλωση ενέργειας (δηλαδή θερμίδων) σε ώρα ανάπαυσης έπειτα από την κατανάλωση παγωμένου νερού και νερού σε θερμοκρασία δωματίου. Οι διαφορές στις καύσεις ήταν ελάχιστες και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παγωμένο νερό δεν βοηθά στο αδυνάτισμα. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου