Αρρωσταίνουν όσοι το... παίζουν σκληροί


Αρρωσταίνουν όσοι το... παίζουν σκληροί

Eίναι γνωστό πως οι «αληθινοί άνδρες» δεν κλαίνε, ούτε ζητούν οδηγίες για να πάνε κάπου. Τώρα, μία νέα μελέτη δείχνει πως με τη νοοτροπία αυτή όχι μόνο υπονομεύουν την ψυχική υγεία τους ή τέλος πάντων κινδυνεύουν να χαθούν καθ' οδόν προς μια επίσκεψη, αλλά μπορεί να θέτουν τα θεμέλια για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων σωματικής υγείας στο μέλλον.
Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι ενστερνίζονται απόλυτα το στερεότυπο του «αληθινού άνδρα» (θεωρείται αυτός που είναι δυνατός, δεν εξωτερικεύει τη θλίψη του και αντέχει στον πόνο) έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους άνδρες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της προληπτικής ιατρικής (κάνοντας λ.χ. ετήσιο τσεκ-απ).
Ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο, όμως, είναι το εύρημα πως η τάση αποφυγής της πρόληψης είναι ισχυρότερη στους άνδρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι έχουν ανατραφεί με την καραμέλα του «αληθινού άνδρα», παρά σε αυτούς με χαμηλό. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες της μελέτης οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση και εργάζονταν ως χειριστές μηχανημάτων, σε φορτηγά, σε οικοδομές ή σε αγροτικές εργασίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τσεκ-απ.
Γιατί; «Ίσως διότι η απώλεια της υγείας τους και κατ' επέκτασιν της δουλειάς τους αποτελεί πιο βαρύ πλήγμα για τον ανδρισμό τους απ' ό,τι το να πάνε στον γιατρό», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κρίστεν Σπρίνγκερ, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσεϊ. Ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, η δρ Σπρίνγκερ προσθέτει πως «είναι πραγματική ειρωνεία το ότι η ίδια ακριβώς η πίστη στο στερεότυπο του σκληροτράχηλου άνδρα, ο οποίος σαν άλλος Τζον Γουέιν δεν είναι ευαίσθητος, δεν αρρωσταίνει ποτέ και έτσι δεν πάει ποτέ στον γιατρό, οδηγεί στην πραγματικότητα τους άνδρες στην αρρώστια». Και επισημαίνει πως επειδή γενιές και γενιές ανδρών μεγαλώνουν με αυτό το στερεότυπο, τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί κάλλιστα να αποτελούν πιθανή εξήγηση για το χάσμα στη μακροζωία των δύο φύλων. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσον όρο πέντε χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, ενώ οι άνδρες παρουσιάζουν συχνότερα από τις γυναίκες τα περισσότερα από τα συχνά νοσήματα (μεταξύ αυτών ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια).
Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, στο Σαν Φρανσίσκο, διεξήχθη σε περίπου 1.000 μεσήλικες άνδρες οι οποίοι είχαν αποφοιτήσει από γυμνάσια του Ουισκόνσιν τη δεκαετία του '60. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου