Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Πώς ο πατέρας κακομάθει τον γιο του;


Πώς ο πατέρας κακομάθει τον γιο του;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 
Γεια σας. Ειμαι αναγνωσττρια και ηθελα να ρωτησω και εγω κατι για το γιο μου Τασο που ειναι στα 4. Εχω την εντυπωση οτι ο μπαμπας μας λιγο τον κακομαθαινει γιατι καθε μηνα ή μηνα παρα μηνα του παιρνει ολο δωρακια. Του εχω πει οτι μηπως με αυτο τον τροπο κακομαθαινει αλλα μου απανταει οτι τωρα ειναι στην ηλικια που θα παιξει. Εσεις τι λετε; Τα πολλα δωρακια δεν κακομαθαινουν Επισης ενα αλλο ερωτημα που εχω ειναι οτι ολη την ωρα θελει να παιζει μαζι μου. Του εξηγω οτι η μαμα εργαζεται το πρωι και οταν γυριζει το απογευμα πρεπει να μαζεψει το σπιτι και να καθαρισει. Δεν ειναι βεβαια οτι δεν παιζω με το παιδι καταλαβαινω οτι με χρεαζεται και καθομαι να παιξω και γενικα να κανουμε πραγματα μαζι αλλα δεν μπορω 4 ωρες να παιζω. Εσεις πως με συμβουλευευτε να το χειριστω; Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απάντησε η Οικογενειακή θεραπεύτρια-σύμβουλος, Τραυλού Δήμητρα
Αγαπητή κυρία
Το δώρο είναι μια έκφραση αγάπης. Σε όλα τα παιδιά αρέσει να παίρνουν δώρα και τα κάνει να χαίρονται, γιατί αισθάνονται ότι τα αγαπούμε και τα αναγνωρίζουμε. Ειδικά στην ηλικία του γιου σας τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα από το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι ως δώρο εκτός από ψυχαγωγικό έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και παράλληλα στοχεύει στο να αναπτυχθεί υγιώς ψυχικά, νοητικά και συναισθηματικά ένα παιδί. Μέσα από το παιχνίδι ξεδιπλώνονται οι δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να σχηματίσει την προσωπικότητά του. Ωστόσο, το δώρο μπορεί να γίνει και μια μορφή επιβράβευσης.Όλο και συχνότερα τελευταία βλέπει κανείς γονείς να κατακλύζουν τα παιδιά τους με δώρα. Η έλλειψη χρόνου, ο φόρτος εργασίας, ένα διαζύγιο, δημιουργούν ενοχές που προσπαθούμε να καλύψουμε με τα δώρα προς το παιδί. Πολλές φορές η αδυναμία του γονιού να πει “όχι” μπροστά στην επιμονή του παιδιού, τον οδηγεί να ενδώσει στην επιθυμία του παιδιού του. Ή ακόμη μπορεί να μην θέλουμε το δικό μας παιδί να διαφέρει από τα άλλα και το γεμίζουμε με δώρα και παιχνίδια όχι μόνον επειδή έτσι κάνουν όλοι, αλλά και για να μην αισθάνεται ότι μειονεκτεί. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το παιδί μαθαίνει σ’ αυτή την τακτική. Η πληθώρα των παιχνιδιών σε καταιγιστικό βαθμό το οδηγεί να μην προλαβαίνει να παίξει με αυτά, ή να τα βαρεθεί. Εύκολα τότε, θα θεωρεί αυτονόητο ότι οι άλλοι θα του παρέχουν συνεχώς. Μ’ αυτό τον τρόπο, σύντομα θα χάνει το ενδιαφέρον του και θα απαιτεί διαρκώς. Έτσι δημιουργείται ένας μικρός εγωκεντρικός τύραννος που μαθαίνει να αποκτά πάντα αυτό που θα απαιτεί. Καθώς θα μεγαλώνει θα μάθει να ικανοποιείται μέσα από την απόκτηση των υλικών αγαθών. Όσο θα επενδύει σε αυτά, τόσο και η αυτοεκτίμησή του θα περιστρέφεται και θα εξαρτάται από αντίστοιχες αξίες. Καθώς θα προσπαθεί να αποκτά όλο και περισσότερα υλικά αγαθά, το διαρκές κενό που θα νιώθει από τους άνευ ουσίας στόχους του θα κάνει δυστυχισμένους τους γύρω του και τον εαυτό του.Συνεπώς, χρειάζεται να οριοθετούμε τα παιδιά μας και να μπορούμε να λέμε “όχι” όπου χρειάζεται.
Στο ερώτημά σας αναφέρεστε στον μπαμπά σας. Δεν διευκρινίζετε αν πρόκειται για τον δικό σας μπαμπά ή για τον μπαμπά του γιου σας.
Οι παππούδες έχουν πάντα έναν ρόλο πιο ήπιο από αυτόν των γονιών. Είναι αυτοί που “κακομαθαίνουν” τα παιδιά με χατήρια και δώρα. Αν δεν συμφωνείτε με την τακτική του, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι το θεωρείτε αντιπαιδαγωγικό και ήρεμα να επιβάλετε τους κανόνες σας, τους οποίους οφείλει να σεβαστεί αφού εσείς είστε ο γονιός.
Στην περίπτωση που αναφέρεστε στον πατέρα του παιδιού σας, θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε μαζί του τα ερωτηματικά σας και να του ζητήσετε να αναπτύξει περισσότερο την άποψή του. Μήπως αισθάνεται ότι δεν περνά όσο χρόνο θα ήθελε με τον γιό του και βρήκε αυτόν τον τρόπο για εξιλεωθεί; Μήπως εκείνος στερήθηκε τα παιχνίδια όταν ήταν μικρός και τώρα δεν θέλει να συμβεί το ίδιο με το παιδί σας; Αν όπως λέτε, θεωρεί ότι τώρα είναι η ηλικία να παίζει και δεν έχει άλλα επιχειρήματα, εξηγείστε του γιατί πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να μην τον βοηθήσει στο μέλλον. Εξετάστε μαζί κατά πόσον ο γιος σας είναι έτοιμος να περάσει στο επόμενο στάδιο πληροφόρησης. Σχεδόν κάθε καινούργιο παιχνίδι είναι και μια καινούργια πληροφορία. Βεβαιωθείτε ότι έχει αφομοιώσει την προηγούμενη για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη και αποφασίστε από κοινού πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρει ένα δώρο. Συμφωνείστε με τον σύζυγό σας ότι χρειάζεται να ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες και βρείτε οικογενειακά παιχνίδια που να ταιριάζουν σε όλους. Οργανώστε πικ-νικ, μόνοι ή με φίλους, τα παιδιά τρελλαίνονται για τέτοιες δραστηριότητες, ή κάντε ένα περίπατο στην εξοχή. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα βιβλία που μπορούν να σας δώσουν ιδέες για παιχνίδια που θα κατασκευάσετε μαζί με τα παιδιά.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν έχει σημασία πόσην ώρα παίζουμε με το παιδί μας, όσο την ώρα που είμαστε εκεί να είμαστε με ολόκληρο τον εαυτό μας και το μυαλό μας να είναι 100% εκεί. Αν δεν έχετε το χρόνο να παίξετε με τον γιο σας τις ώρες που εκείνος θέλει, αποφασίστε από πριν πόσην ώρα διαθέτετε. Εξηγείστε του ήρεμα ότι έχετε να ασχοληθείτε και με άλλα πράγματα και ο χρόνος που μπορείτε να του αφιερώσετε είναι συγκεκριμένος. Πείτε του ότι αυτό το διάστημα μπορεί να είναι ένα τέταρτο ή μισή ώρα, όσο εσείς ορίσετε, είναι αφιερωμένο σε αυτόν και μόνον και πραγματοποιήστε το. Ρωτήστε τον τι θα ήθελε να κάνετε παρέα. Αφήστε τον να διαλέξει. Ακολουθείστε την επιθυμία του. Αν είστε κουρασμένη καλύτερα να του το πείτε και να του εξηγήσετε ότι θα κάνετε κάτι μαζί όταν θα νιώθετε πιο ξεκούραστη. Είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί σας ότι έχετε κι άλλες υποχρεώσεις. Χρειάζεται να είστε αποφασιστική και σταθερή στη θέση σας χωρίς να γίνεστε αυστηρή και επικριτική. Ωστόσο, αν νιώθετε ότι το παιδί σας σάς έχει ανάγκη, μείνετε κοντά του και κάντε το να νιώσει ασφάλεια και ζεστασιά. Πολλές φορές οι δουλειές μπορούν να περιμένουν προκειμένου να περάσουμε στο παιδί μας το μήνυμα ότι η σχέση μας μαζί του έχει για μας μεγαλύτερη σημασία από τις δουλειές του σπιτιού. Από την άλλη πρέπει κι εκείνο να μάθει ότι η εργασία της μαμάς ή του μπαμπά είναι πολύ σημαντική κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το αγαπούν. Παράλληλα βοηθήστε το παιδί σας να ανεξαρτητοποιείται από εσάς, δημιουργώντας γι’ αυτόν μια παρέα φίλων. Καλέστε παιδάκια στο σπίτι σας. Πηγαίνετε στο πάρκο. Ελάτε σε επαφή με άλλες μαμάδες και συμφωνείστε να παίζουν τα παιδιά εναλλάξ σε κάθε σπίτι. Έτσι θα έχετε κι εσείς περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Οργανώστε του το δικό του χρόνο όταν είστε οι δυο σας στο σπίτι με δραστηριότητες που θα τις ολοκληρώνει όσο εσείς κάνετε άλλα πράγματα. Μ’ αυτό τον τρόπο και εσείς θα ασχολείστε με τα δικά σας και εκείνος θα μάθει σιγά, σιγά να μην είναι κρεμασμένος επάνω σας και να σας ζητά διαρκώς να παίζετε παρέα.http://www.boro.gr/