Κρασί και φιστίκια προστατεύουν από την άνοια

Κρασί και φιστίκια προστατεύουν από την άνοια

Μία ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρασί, στα φιστίκια και σε ορισμένα είδη μούρων μπορεί να προστατεύει τη μνήμη καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η ουσία είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία είναι γνωστό ότι προστατεύει επίσης από την καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά ως φαίνεται δρα θετικά και στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου - την δομή που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και την ψυχική διάθεση.
Η μελέτη διεξήχθη σε πειραματόζωα από ομάδα επιστημόνων, υπό τον δρα Άσοκ Κ. Σέτυ, καθηγητή στο Τμήμα Μοριακής & Κυτταρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας. Επειδή άνθρωποι και ζώα παρουσιάζουν μείωση της νοητικής ικανότητας μετά την μέση ηλικία, τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να ισχύουν και στους ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές δεν αποκλείουν να μπορεί η ουσία να βοηθήσει και ανθρώπους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ενδείξεις άνοιας.
Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Scientific Reports», ο δρ Σέτυ και οι συνεργάτες του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση ρεσβερατρόλης επηρεάζει σημαντικά ορισμένους δείκτες της μνήμης και της μάθησης.
«Τα ευρήματά μας ήταν εκπληκτικά», δήλωσε ο δρ Σέτυ.
Μεταξύ της ηλικίας των 22 και των 25 μηνών, οι αρουραίοι που δεν έλαβαν ρεσβερατρόλη διατήρησαν μεν την ικανότητα της χωρικής μάθησης (spatial learning), αλλά παρουσίασαν δραματική μείωση στην ικανότητα να θυμούνται τις νέες πληροφορίες για τον χώρο.
Αντιθέτως, τόσο η χωρική μάθηση όσο και η μνήμης των νέων χωρικών πληροφοριών βελτιώθηκαν στους αρουραίους της ίδιας ηλικίας που έπαιρναν ρεσβερατρόλη.
Επιπλέον, ο ρυθμός της νευρογένεσης, δηλαδή της δημιουργίας και ανάπτυξης νέων νευρικών κυττάρων, σχεδόν διπλασιάσθηκε στους εγκεφάλους των ζώων που είχαν πάρει ρεσβερατρόλη έναντι όσων δεν είχαν πάρει. Τα ζώα που πήραν την ουσία είχαν επίσης σημαντική βελτίωση στην μικροκυκλοφορία του αίματος (υποδηλώνει καλύτερη παροχή αίματος) και λιγότερη φλεγμονή στον ιππόκαμπο.
Όλα αυτά τα ευρήματα μαζί υποδηλώνουν ότι «η λήψη ρεσβερατρόλης προς το τέλος της μέσης ηλικίας ενδέχεται να οδηγεί σε βελτιωμένη μνήμη και ψυχική διάθεση στην τρίτη ηλικία», τόνισε ο δρ Σέτυ. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου