Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Όταν η σεξουαλική πράξη διαρκεί λίγο

Όταν η σεξουαλική πράξη διαρκεί λίγο

Οι γυναίκες τείνουν να ενοχοποιούν τον εαυτό τους για ό,τι πάσχει ή λείπει από τις σχέσεις τους με τους άνδρες, ενώ έχουν την τάση να αποδίδουν σε εκείνους τα δυνατά σημεία της σχέσης, με αποτέλεσμα εύκολα να απογοητεύονται και να απελπίζονται και η αυτοεκτίμησή τους να πλήττεται. 
Από τη συνεργάτιδά μας  Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

Οι ψυχοσεξουαλικές διαταραχές πλήττουν τουλάχιστον έναν στους τέσσερις άνδρες, αλλά είναι ένα υποδιαγνωσμένο φαινόμενο, βυθισμένο στην σιωπή που το περιβάλλει.
Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη σε συχνότητα σεξουαλική διαταραχή που αγγίζει περίπου έναν στους τρεις άνδρες, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Αναφέρεται στις περιπτώσεις αυτές όπου ο άνδρας έχει οργασμό ή εκσπερματώνει αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη (στο 1 λεπτό περίπου) συχνά με ελάχιστη διέγερση του πέους του.
Τόσο οι άνδρες με αυτή την δυσκολία όσο και οι σύντροφοί τους, βιώνουν έντονη συναισθηματική φόρτιση λόγω του προβλήματος  και καταλήγουν να αποστασιοποιούνται μεταξύ τους από δυσεπίλυτα και ανεξέλεγκτα συναισθήματα ντροπής, φόβου και στεναχώριας.
Σε αντίθεση με την πίστη σας ότι εσείς φταίτε για την μικρή διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, τα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ένα από τα συνηθέστερα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι η πολύ έντονη επιθυμία του άνδρα για μια γυναίκα που τον οδηγεί στην απώλεια της αυτοκυριαρχίας και του αυτοελέγχου του.
Το άγχος και οι συνοδές σκέψεις πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες διαιώνισης του προβλήματος. Σκέψεις όπως “δεν θα τα καταφέρω πάλι να κρατηθώ”, “δεν μπορώ να ικανοποιήσω τις γυναίκες” παραλύουν την σωματική του λειτουργία και τον εγκλωβίζουν σε έναν φαύλο κύκλο θυμού, απόγνωσης και αδιεξόδου.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι υπόγειες εσωτερικές ή διαπροσωπικές δυσκολίες με την σύντροφο επιτείνουν το σύμπτωμα.
Θα σας πρότεινα να μιλήσετε στον σύζυγό σας για το πώς νιώθετε γι’ αυτόν, αναφερόμενη τόσο στα αρνητικά συναισθήματα που σας βασανίζουν όσο και στην αδιαμφισβήτητη αγάπη σας για αυτόν. Πείτε ότι του ότι είστε διατεθειμένη να τον βοηθήσετε να λάβει θεραπευτική βοήθεια και να είστε σύμμαχος στην προσπάθειά του.
Ένας κύκλος ψυχοθεραπείας γνωσιακού-συμπεριφορικού τύπου από ψυχίατρο ή ψυχολόγο ειδικευμένο στις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές θα είναι ιδιαίτερα  βοηθητικός. Εφημερίδα Τα Νέα .