Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση πάνω από 2 ώρες την ημέρα;

1d77059d0d8adeb2ceccdbc07bdc73c2_L

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση πάνω από 2 ώρες την ημέρα;

Η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, οι ηλικίες από 2 έως 10 ετών είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τα παιδιά που ξόδευαν λιγότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή.
Μάλιστα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο (κατά 50%), όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες που εξέτασαν 5.221 παιδιά σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Augusto Cesar de Moraes, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αναφέρει: «Η μελέτη δείχνει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων υψηλής αρτηριακής πίεσης και τη σύνδεση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της καθιστικής ζωής με τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης».
Επιπλέον, προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή, αυξάνοντας για παράδειγμα τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για περισσότερα από δύο χρόνια παρατηρήθηκε μεγάλη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης – 110 περιπτώσεις ανά 1.000 παιδιά.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cardiology καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι η καθιστική ζωή είναι κοινό φαινόμενο στη νηπιακή ηλικία και στη μετέπειτα ζωή των παιδιών». Η αρτηριακή πίεση ενός παιδιού θεωρείται υψηλή, εάν είναι μεγαλύτερη από το 95% των ατόμων ίδιας ηλικίας, ύψους και φύλου.http://www.infokids.gr

Η λίστα ιστολογίων μου