Τα μωρά είναι πανέξυπνα: 5 επιστημονικά στοιχεία που το αποδεικνύουν!

Τα μωρά είναι πανέξυπνα: 5 επιστημονικά στοιχεία που το αποδεικνύουν!

Τα μωρά είναι αξιολάτρευτα, κλαίνε πολύ και έχουν ελάχιστο έλεγχο πάνω στις λειτουργίες του σώματός τους. Όμως, η επιστήμη υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που αξίζει να αναφέρουμε για τα μωρά.
Διαβάστε 5 συναρπαστικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το μικροσκοπικό ανθρωπάκι σας, που μπορεί να μην είναι καν σε θέση να πει το όνομά του αλλά έχει άλλες απίστευτες ικανότητες!
1. Μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό
Πείραμα που πραγματοποιήθηκε πάνω στην ηθική συμπεριφορά των βρεφών αποκάλυψε το εξής: Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μαριονέτα που αγωνιζόταν να ανοίξει ένα κουτί, όταν μια άλλη μαριονέτα με πράσινο μπλουζάκι έσπευσε να την βοηθήσει. Στη συνέχεια, άλλαξαν το σενάριο και χρησιμοποίησαν μια μαριονέτα με πορτοκαλί μπλουζάκι που έκλεισε βίαια το κουτί και έτρεξε μακριά. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι πάνω από το 80% των βρεφών κάτω των 24 μηνών, έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση για την μαριονέτα που επέδειξε καλή συμπεριφορά.
2. Έχουν την αίσθηση του αυτοελέγχου
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό «Cognitive Development» εξέτασε 150 μωρά ηλικίας 15 μηνών. Τα μωρά παρακολούθησαν έναν ενήλικα να χρησιμοποιεί διάφορα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο. Στη συνέχεια, ένας δεύτερος ενήλικας μπήκε στο δωμάτιο και θυμωμένος επέπληξε τον πρώτο για τη συμπεριφορά του.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές άφησαν τα μωρά να παίξουν με τα παιχνίδια, αλλά για τα μισά από αυτά ο θυμωμένος ενήλικας έφυγε από το δωμάτιο, ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν υπό την επίβλεψή του. Τα μωρά της πρώτης ομάδας δεν δίστασαν να παίξουν με τα παιχνίδια, αλλά εκείνα της δεύτερης ομάδας περίμεναν λίγο πριν αρχίσουν το παιχνίδι. Αυτό αποδεικνύει ότι προσπαθούσαν να προσαρμόσουν τις ενέργειές τους, ώστε να αποφύγουν την οργή του δεύτερου ενήλικα.
3. Μπορούν να αναγνωρίσουν ξένες γλώσσες
Μόλις λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους, τα βρέφη μπορούν να αισθανθούν τη διαφορά μεταξύ ήχων στη μητρική τους γλώσσα και μια ξένη γλώσσα. Ερευνητές στη Σουηδία και στην Ουάσιγκτον μελέτησαν 40 νεογέννητα, στα οποία έδωσαν πιπίλες που είχαν προηγουμένως συνδέσει με υπολογιστές. Όταν τα μωρά άκουγαν ήχους από ξένες γλώσσες, έτειναν να ρουφούν την πιπίλα τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όταν άκουγαν τη μητρική τους γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να κάνουν τη διάκριση μεταξύ των δύο.
4. Κατανοούν περισσότερο τις λέξεις που ακούνε από τη μαμά
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» διαπίστωσε ότι τα βρέφη αντιδρούν περισσότερο στις λέξεις που ακούνε από τις μητέρες παρά από τους μπαμπάδες. Και τα 33 μωρά που συμμετείχαν στη μελέτη φορούσαν γιλέκα εγγραφής ήχου, τα οποία αποκάλυψαν ότι «καταχωρούν» στον εγκέφαλο τους τρεις φορές περισσότερες λέξεις που ακούνε από τη μαμά. Η Dr. Betty Vohr, μία από τις ερευνήτριες της μελέτης, ανέφερε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι ο τόνος της φωνής της μητέρας είναι πιο διεγερτικός για τα μωρά.
5. Μπορούν να διαβάζουν τα χείλη
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Florida Atlantic μελέτησαν τη συμπεριφορά σχεδόν 180 βρεφών σε ηλικία 4, 6, 8, 10 και 12 μηνών, όταν έβλεπαν βίντεο ενηλίκων να μιλούν. Το πείραμα έδειξε ότι όταν τα μωρά ήταν περίπου 6 μηνών, σταμάτησαν να βλέπουν στα μάτια των ενηλίκων και άρχισαν να επικεντρώνονται στα χείλη τους για να μάθουν να μιλάνε. Γι αυτό, την επόμενη φορά που θα είστε μπροστά σε ένα μωρό, ίσως θα θέλατε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί σε αυτά που λέτε!http://www.infokids.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου