Η ψαροχορτοφαγία προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Η ψαροχορτοφαγία προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Η ακολούθηση μιας διατροφής που βασίζεται στα ψάρια και στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, περιέχοντας ελάχιστα ζωικής, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν επί μία επταετία περισσότερους από 77.700 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως όσοι ήσαν χορτοφάγοι διέτρεχαν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κολοορθικό καρκίνο, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όσοι, όμως, ήσαν ψαροχορτοφάγοι, είχαν ακόμα μεγαλύτερη προστασία.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε πέντε ομάδες, αναλόγως με την διατροφή που ακολουθούσαν.
Σχεδόν οι μισοί ήσαν μη-χορτοφάγοι (για τους σκοπούς της μελέτης αυτό ορίστηκε ως «κατανάλωση κρέατος ή /και προϊόντων κρέατος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα»), ενώ οι υπόλοιποι θεωρήθηκαν ως «χορτοφάγοι». Οι χορτοφάγοι ήσαν τεσσάρων κατγοριών: ημι-χορτοφάγοι (έτρωγαν που και που κρέας ή/και προϊόντα κρέατος), ψαροχορτοφάγοι (έτρωγαν ψάρια και θαλασσινά, αλλά όχι κρέατα και προϊόντα κρέατος), γαλακτοωοχορτοφάγοι(έτρωγαν αυγά ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όχι κρέας και προϊόντα κρέατος) ή αυστηροί χορτοφάγοι (απέφευγαν όλα ανεξαιρέτως τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα). Έπειτα από επτά χρόνια παρακολούθησης 380 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει καρκίνο στο κόλον έντερο και 110 στο ορθό έντερο, γράφουν οι ερευνητές.
Συνολικά, όλοι οι χορτοφάγοι μαζί είχαν κατά μέσον όρο 22% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολοορθικό καρκίνο απ’ όσες οι μη-χορτοφάγοι, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Όρλιτς, επίκουρος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια.
Ωστόσο, μεμονωμένα τα διάφορα είδη χορτοφαγίας παρείχαν διαφορετικού βαθμού προστασία, με τους ψαροχορτοφάγους να παρουσιάζουν μείωση του κινδύνου κατά 43%, τους αυστηρούς χορτοφάγους κατά 16%, τους γαλακτοωοχορτοφάγους κατά 18% και τους ημιχορτοφάγους κατά 8%.
Διαφορά υπήρχε και σε κάθε μορφή καρκίνου ξεχωριστά: συνολικά, η χορτοφαγία μείωνε κατά 19% τον κίνδυνο καρκίνου στον κόλον έντερο και κατά 29% τον κίνδυνο καρκίνου στο ορθό.
Οι ερευνητές αποδίδουν τα παραπάνω οφέλη όχι μόνο στην μειωμένη έως μηδενική κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, αλλά στο ότι γενικότερα όσοι υιοθετούν χορτοφαγική διατροφή τείνουν να τρέφονται πιο υγιεινά. «Οι χορτοφάγοι μας δεν κατανάλωναν απλώς λιγότερο κρέας, αλλά και λιγότερα γλυκά, πρόχειρα φαγητά, επεξεργασμένα δημητριακά και ροφήματα με ζάχαρη», εξήγησε ο δρ Όρλιτς. «Αντιθέτως, έτρωγαν άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς».
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου, και την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φυτικές ίνες με την προστασία από αυτόν, κατέληξε. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου