Πώς φτιάχνεται η πιο πράσινη πόλη του κόσμου;

Πώς φτιάχνεται η πιο πράσινη πόλη του κόσμου;

Το 2009, ο Γκρέγκορ Ρόμπερτσον εξελέγη δήμαρχος του Βανκούβερ στον Καναδά με την υπόσχεση να φτιάξει την πιο “πράσινη” πόλη του κόσμου. Δύο χρόνια αργότερα, ο Economist κατέταξε το Βανκούβερ στη δεύτερη θέση των πράσινων πόλεων της Βορείου Αμερικής. Το 2013, η πόλη που βρίσκεται στη δυτική ακτή του Καναδά επιλέγη ως παγκόσμια πρωτεύουσα για την Ώρα της Γης.
Σημαντικό ρόλο για αυτή τη διάκριση διαδραμάτισε η ολιστική προσέγγιση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από τις αρμόδιες αρχές της πόλης
Το Βανκούβερ πέτυχε πάρα πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτό συνετέλεσε αποφασιστικά η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ενδεικτικά, στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την πιο Πράσινη Πόλη συμμετείχαν περίπου 35.000 κάτοικοι. Η υιοθέτηση του πολύ φιλόδοξου πλάνου έγινε το 2011.
Ο κυβέρνηση του Καναδά έχει αποτύχει στους κλιματικούς στόχους του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Ο εθνικός μέσος όρος των εκπομπών ρύπων είναι 18% μεγαλύτερος από τα επίπεδα του 1990 και ειδικά αυτός της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρίσκεται το Βανκούβερ 21% μεγαλύτερος.
Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη Αειφορίας της δημοτικής αρχής Αμάντα Πίτρ-Χέιζ πρώτος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά το ένα τρίτο ως το 2020 και μακροπρόθεσμος η εκμηδένισή τους.
Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό βάρος αποδίδεται στα περιφερειακά ενεργειακά συστήματα και στην εκμετάλλευση των βιοαερίων από τις χωματερές. Η ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές έχουν μειωθεί κατά 12% από το 2008. Στις μονοκατοικίες προσφέρεται η δυνατότητα κομποστοποίησης, ενώ η πόλη διαθέτει τον πιο πράσινο οικοδομικό κανονισμό στη Βόρειο Αμερική και φιλοδοξεί να υιοθετήσει ένα κριτήριο μηδενικών εκπομπών για τις νέες κατασκευές από το 2020 και μετά.
Επίσης, το Βανκούβερ σχεδιάζει να παράσχει στους κατοίκους του το πιο καθαρό πόσιμο νερό στον κόσμο χάρη στην μονάδα καθαρισμού που λειτουργεί η τοπική επιχείρηση ύδρευσης.
—Αναπνέοντας τον πιο καθαρό αέρα
Το 2014, ο αέρας του Βανκούβερ ήταν τόσο καθαρός καταγράφηκαν σχεδόν μηδενικές υπερβάσεις των επιπέδων ασφαλείας των ρύπων με βάση τα αυστηρότερα τοπικά, εθνικά ή διεθνή κριτήρια.
Η Πιτρ-Χέιζ επισημαίνει ότι στόχος είναι “να διασφαλιστεί ότι οι ναυτιλιακές και άλλες θαλάσσιες μεταφορές γύρω από το Βανκούβερ δεν εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του θείου από αυτό που απαιτείται για τη διεκπεραίωσή τους”.
Στα ευτράπελα περιλαμβάνεται η αύξηση των επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας 16 φορές κατά την περίοδο των θερινών επιδείξεων πυροτεχνημάτων εξαιτίας της κατεύθυνσης των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την περίοδο.
—Φυτεύουν 100.000 δέντρα ως το 2020
Τα δέντρα φυτεύονται προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Περίπου το ένα τρίτο θα φυτευτεί σε ιδιωτικές εκτάσεις. Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με μια τοπική οργάνωση με την ονομασία Tree Keepers, για να διαθέσει στους κατοίκους δέντρα σε πολύ χαμηλές τιμές και να παράσχει οδηγίες καλλιέργειας και φροντίδας.
—Πράσινες μεταφορές
Το 44% των μετακινήσεων στην πόλη γίνονται με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη διεκδικεί κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για να επεκτείνει το δίκτυο των μέσων μεταφοράς.
Αντί να αγοράσουν αυτοκίνητο, οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 600 κοινόχρηστα αυτοκίνητα που κινούνται στην πόλη και να φορτίσουν τα ηλεκτροκίνητα σε έναν από τους 100 σταθμούς φόρτισης.
—Πράσινες δουλειές
Οι “πράσινες” θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 19%. Ένας στους 20 κατοίκους του Βανκούβερ εργάζεται σε κάποιον περιβαλλοντικά φιλικό κλάδο εργασίας όπως η προστασία της φύσης, η πράσινη δόμηση, οι πράσινες τεχνολογίες ή τα τοπικά εδώδιμα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.
Η πόλη έχει αυξήσει τις μονάδες καλλιέργειας, επεξεργασίας και διανομής τοπικών τροφίμων κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010 και βρίσκεται στα μέσα του δρόμου για τον στόχο του 2020. Στο Βανκούβερ ξεφυτρώνουν αστικοί λαχανόκηποι και άλλοι κήποι. Οργανώσεις όπως η Soul Food εκμεταλλεύονται προσωρινά για την καλλιέργεια τροφίμων εκτάσεις που διαφορετικά θα έμεναν χέρσες.
Σημαντικότερο όλων είναι ότι ο στόχος της ανάδειξης του Βανκούβερ ως πιο “πράσινη” πόλη του κόσμου περνάει μέσα από την εμπλοκή και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
econews

Η λίστα ιστολογίων μου