Τεχνολογία εν κινήσει!

Τεχνολογία εν κινήσει!

Τεχνολογία εν κινήσει!

Τα νέα φορητά και φορετά «θαύματα» παρουσιάστηκαν στο συνέδριο MWC 2015 της Βαρκελώνης: δικτυωμένα τηλέφωνα, βραχιόλια και ρολόγια που θα αλλάξουν τη ζωή μας!

 
Ο παλμός της κινητής τηλεφωνίας και των καινοτόμων λύσεων για αυξημένη φορητότητα χτύπησε και εφέτος στη Βαρκελώνη. Στο Mobile World Congress 2015, ή αλλιώς MWC 2015, αποκαλύφθηκαν ευφυείς συσκευές που ξεφεύγουν από τα όρια της παλάμης, αγκαλιάζουν τον καρπό, μαγεύουν τα μάτια και ταξιδεύουν τον χρήστη σε ένα φουτουριστικό «οικοσύστημα» ενοποίησης, που οδηγεί στην υπερδικτύωση. Ο χρόνος λαμβάνει νέα υπόσταση και τα «έξυπνα» ρολόγια και περικάρπια εκτός από τον προγραμματισμό της ημέρας μετρούν δείκτες υγείας και καθημερινές συνήθειες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του χρήστη. Περισσότερο ως κλασικά αξεσουάρ και λιγότερο ως... διαστημόπλοια, τα νέα γκάτζετ διαθέτουν έμφυτα επικοινωνιακά χαρίσματα και υποτάσσονται στο προσωπικό στυλ του κατόχου τους, υπογραμμίζοντας τον πολύπλευρο και μοναδικό κάθε φορά χαρακτήρα τους. Καινοτομίες πάσης φύσεως, σχεδιασμένες με γνώμονα την εύκολη κινητικότητα του χρήστη, ξεδιπλώθηκαν στη γιγαντιαία έκθεση και έχουν ως στόχο – όσο παράξενο κι αν ακούγεται – όχι τον τεχνολογικό βομβαρδισμό, αλλά ένα πιο ανθρώπινο αύριο όπου η υψηλή «τεχνητή» νοημοσύνη θα συνοδεύει κρυφά το κάθε μας βήμα...



«Μέκκα» της κινητής τηλεφωνίας και των φορητών τεχνολογιών έγινε για λίγες μέρες η Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Mobile World Congress (2-5 Μαρτίου) έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 επισκέπτες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι κατέφθασαν για να παρακολουθήσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και για να θαυμάσουν από κοντά προϊόντα και υπηρεσίες περίπου 2.000 εκθετών. Η φορητότητα χτύπησε «κόκκινο», smartphones και ταμπλέτες γίνονται ακόμη πιο «έξυπνα» και αποκτούν ζηλευτό σχεδιασμό, ενώ οι... φορετές συσκευές-«αξεσουάρ» μάς συνοδεύουν ακούραστα σε κάθε μας βήμα!
HTC
Βραχιόλια και «σκάφανδρα»
Με σχεδιασμό που παραπέμπει στον προκάτοχό του, το HTC One M9, μπορεί να μην εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, αλλά με τη δεύτερη τα υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής του και το ικανοποιητικό βάρος του φωνάζουν «ανανέωση». Με οκταπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 810 και 3 GB RAM, το κινητό από την Ταϊβάν έχει οθόνη 5 ιντσών Super LCD-3, οπίσθια κάμερα 20,7 GB και εμπρόσθια στα 4 GB και επεκτάσιμη μνήμη μέσω microSD (ως 32 GB).

Στον παλμό των wearables, η εταιρεία παρουσίασε το HTC Grip: ένα fitnessband το οποίο - αν και θυμίζει αρκετά το Fuelband της Nike - διαθέτει ελαφρώς κυρτή οθόνη PMOLED 1,8 ιντσών χαμηλής ανάλυσης αλλά και χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων. Σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών και αξεσουάρ UnderArmour, η HTC δημιούργησε ένα «έξυπνο» βραχιόλι ικανό να επικοινωνεί με συσκευές Android και iOS και με άλλα αξεσουάρ μέσω Bluetooth. Ωστόσο η χρήση του δεν απαιτεί τη σύνδεσή του με άλλη συσκευή καθώς χάρη στο ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο και σύστημα GPS είναι σε θέση να διατηρεί επιτυχώς την ανεξαρτησία του. Η διάρκεια ζωής του αγγίζει τις πέντε ώρες με ενεργοποιημένο το GPS, ενώ εκτοξεύεται στις δυόμισι ημέρες περίπου σε περίπτωση απενεργοποίησής του.
Οσοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το νέο «σκάφανδρο» εικονικής πραγματικότητας, Vive, της HTC, είχαν την ευκαιρία να βουτήξουν στον ωκεανό και να θαυμάσουν τον βυθό, να μαγειρέψουν αφού τεμαχίσουν όλα τα απαραίτητα τρόφιμα ή ακόμη να επιδιορθώσουν ένα χαλασμένο ρομπότ. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος της, πέρα από την ενισχυμένη εμπειρία gaming, είναι ο τομέας της ψυχαγωγίας μέσα από την πρωτόγνωρη παρακολούθηση ταινιών αλλά και εκείνος της εκπαίδευσης, ενσωματώνοντας την εν λόγω τεχνολογία π.χ. σε μουσεία.
Sony
Βουτιές στα βαθιά!
Μπορεί να μην παρουσίασε τον πολυαναμενόμενο διάδοχο του κινητού της Xperia Z3, ωστόσο η Sony πρόσθεσε νέα μέλη στην υποβρύχια οικογένειά της. Ο λόγος για το οικονομικό αλλά δυνατό κινητό Xperia M4 Aqua και για την υπέρλεπτη Xperia Z4 ταμπλέτα της.

Με έμφαση στο κομμάτι της ενεργειακής απόδοσης της μπαταρίας, το νέο κινητό του ιαπωνικού κολοσσού δεν φοβάται να... βουτήξει στα βαθιά. Διαθέτει ιδιαίτερα κοινωνικό χαρακτήρα καθώς χάρη στις κάμερες 13 MP (οπίσθια) και 5 MP (εμπρόσθια) και διάρκεια ζωής δύο ημερών - μέσω τυπικής χρήσης, όπως περιγράφει η εταιρεία - υπόσχεται κοινωνική δικτύωση και επιδόσεις σε χαμηλή τιμή. To 4G LTE μοντέλο είναι εξοπλισμένο ακόμη με άνετη για σερφάρισμα οθόνη IPS 5 ιντσών και οκταπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 615. Η υδρόβια Android συσκευή, που για πρώτη φορά αφαιρεί το προστατευτικό πορτάκι από την θύρα φόρτισης, αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη με τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 299 ευρώ.

Η ταμπλέτα-«μοντέλο» πάλι διαθέτει πουπουλένιο σχεδιασμό πάχους μόλις 6,1 χιλ. και βάρους 396 γρ. Είναι προικισμένη με οθόνη 10,1 ιντσών ανάλυσης 2 Κ, γεγονός που υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση ψυχαγωγίας μέσω της υπηρεσίας Xperia Lounge (με ταινίες, μουσική κ.τ.λ.) της Sony, ενώ συνοδεύεται από οκταπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 810 με ταχύτητα... Ferrari και ενισχυμένη μπαταρία για αναπαραγωγή βίντεο συνολικής διάρκειας 17 ωρών. Η ταμπλέτα Xperia Z4 αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μέσα στον Ιούνιο σε LTE και Wi-Fi έκδοση.

Τα αδιάβροχα wearables της εταιρείας, SmartWatch 3 και SmartBand Talk (με οθόνη τεχνολογίας E-Ink και δυνατότητα απάντησης κλήσεων) - τα οποία είχαμε πρόσφατα δει στην τεχνολογική έκθεση IFA του Βερολίνου - έκαναν την εμφάνισή τους και στη Βαρκελώνη, όπου μάλιστα τα είδαμε να συνοδεύονται από μια ευρεία γκάμα από εναλλασσόμενα λουράκια από άνετη σιλικόνη και δέρμα, μέχρι τη σειρά ξένων σχεδιαστών σε διάφορα χρώματα και στυλ για κάθε γούστο. Z

Samsung
Καμπύλες και λάμψη
«Αύριο τα μέταλλα θα ρέουν. Η ομορφιά θα είναι ισχυρή. Τα όρια θα εξαφανιστούν. Οι αντικατοπτρισμοί θα είναι ελεύθεροι. Τα χρώματα θα ζουν. Το μέλλον θα είναι παρόν». Με αυτά τα λόγια η Samsung πρόσθεσε δύο νέα smartphones στην... κοσμηματοθήκη της. Με το γυαλί να δένει απόλυτα με το μεταλλικό, ιριδίζον σώμα των συσκευών και να αγκαλιάζει τις εκλεπτυσμένες καμπύλες τους, τα Galaxy S6 και S6 Edge σίγουρα διαθέτουν ενισχυμένο... six appeal. Ακολουθώντας τη λογική του Note Edge που είχαμε δει πριν από μερικούς μήνες, το S6 Edge επεκτείνει την οθόνη δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει, να καμπυλώνει και να αγκαλιάζει τις δυο άκρες της μπροστινής πλευράς της συσκευής. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα χαρίζει στον χρήστη την ψευδαίσθηση μιας τρισδιάστατης οθόνης, όπου ακριβώς εξαιτίας της επέκτασης των ορίων της οθόνης και από τις δύο πλευρές, τα εικονίδια μοιάζουν σχεδόν να αιωρούνται.

Και τα δύο μοντέλα της Samsung υποστηρίζουν τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, φέρουν αστραπιαίο επεξεργαστή και οθόνη 5,1 ιντσών Quad HD με 577 ppi και κάμερες 16 MP (οπίσθια) και 5 MP (εμπρόσθια) αντίστοιχα. Διαθέτουν ακόμη νέο ενισχυμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος κατόπιν αναγνώρισης της ταυτότητας του κατόχου του θα υποστηρίζει το νέο σύστημα mobile πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, Samsung Pay.

Τα νέα «γαλαξιακά» μοντέλα - δυστυχώς για κάποιους - καταργούν τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης μέσω microSD, καθώς θα διαθέτουν εσωτερική μη επεκτάσιμη μνήμη στα 32 GB, 64 GB και 128 GB. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 17 Απριλίου προς περίπου 750 ευρώ, στην περίπτωση του Galaxy S6 των 32GB και προς περίπου 850 ευρώ, σε εκείνη του S6 Edge.
KAZAM
Ρεκόρ σιλουέτας και «τηλεθεραπεία»
«Τυφώνα» σήκωσε η βρετανική εταιρεία KAZAM, παρουσιάζοντας το Tornado 348, το λεπτότερο smartphone στον κόσμο με βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες, πάχος μόλις 5,15 χιλ. και βάρος 95,5 γραμμ. Κουβαλώντας την τεχνογνωσία της HTC στην πλάτη τους, τα ιδρυτικά μέλη της νέας εταιρείας έδωσαν έμφαση στον κομψό σχεδιασμό βάζοντας ένα πραγματικό στοίχημα με τον εαυτό τους. Και όπως φαίνεται, το κέρδισαν. Η οικονομική συσκευή με την ισχνή σιλουέτα διαθέτει οθόνη 4,8 ιντσών AMOLED HD με Gorilla Glass 3, οκταπύρηνο επεξεργαστή στα 1,7 GHz, εσωτερική μνήμη 16 GB, 1 GB μνήμη RAM, οπίσθια κάμερα 8 MP και εμπρόσθια 5 MP. Η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά στις αρχές Απριλίου προς 269 ευρώ, ωστόσο πέρα από την δελεαστική τιμή της, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο «πακέτο» υπηρεσιών που συνοδεύει την αγορά της. Πρόκειται για τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων software από εξειδικευμένο τεχνικό εξ αποστάσεως, μέσω remote access - χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα ή να αποχωριστεί τη συσκευή του -, και τη δωρεάν αντικατάσταση της οθόνης σε περίπτωση που ραγίσει ή σπάσει εντός του πρώτου 12μήνου.

Silent Circle
Ο κύκλος της... σιωπής
Εναν χρόνο μετά το πρώτο Blackphone, η Silent Circle του ειδήμονος στην κρυπτογράφηση επικοινωνιών και δημιουργού του συστήματος PGP Φιλ Ζίμερμαν αποκάλυψε τη δεύτερη γενιά του smartphone-«αστακού». Οπως μαρτυρεί το όνομά του, το υπερ-ασφαλές κινητό με λειτουργικό PrivatOS υπόσχεται την πλήρη κρυπτογράφηση κάθε μορφής επικοινωνίας που πραγματοποιεί ο κάτοχός της από τη συσκευή του. Το... προσωπικό κινητό έχει οθόνη Full HD 5,5 ιντσών, Gorilla Glass 3, οκταπύρηνο επεξεργαστή, μνήμη RAM 3 GB και ενισχυμένη μπαταρία 3.060 mAh. Προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στον... κύκλο της «σιωπής» θα πρέπει να καταβάλει περίπου 650 δολάρια - δηλαδή 615 ευρώ.

Wearables
Το όραμα της «φορετότητας»
Χρόνο με τον χρόνο, τα «έξυπνα» βραχιόλια και ρολόγια γίνονται ακόμη εξυπνότερα, ενώ η οικογένεια των φορετών γκάτζετ ολοένα και μεγαλώνει καλωσορίζοντας διαρκώς νέα καινοτόμα αξεσουάρ. Κοινός παρονομαστής τους είναι η δημιουργία ενός ευφυούς «οικοσυστήματος» όπου όλες οι συσκευές θα επικοινωνούν μεταξύ τους, χαρίζοντας παράλληλα ελευθερία κινήσεων και ελέγχου στους χρήστες τους. Εμείς μιλήσαμε με τη διευθύντρια μάρκετινγκ του τομέα SmartWear της Sony Mobile, κυρία Σάρα Σιράζι, η οποία μας αποκάλυψε το όραμά της γύρω από τα λεγόμενα wearables.
«Η εισαγωγή των φορετών γκάτζετ στην αγορά έγινε με πολύ αργούς ρυθμούς. Βλέπουμε όμως ότι με την πάροδο του χρόνου οι καταναλωτές αρχίζουν να αναζητούν τρόπους να βρίσκονται συνδεδεμένοι με το smartphone τους, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλούν διαρκώς την ίδια τη συσκευή μαζί τους» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Σιράζι. «Αγορά από αγορά διαφέρει. Από όσο γνωρίζω όμως, οι Ελληνες καταναλωτές ακολουθούν τον παλμό της μόδας και έχουν γούστο και άποψη για το τι θα φορέσουν και τι θα αγοράσουν. Τους αρέσει να προσαρμόζουν αυτό που αγοράζουν στο προσωπικό τους στυλ. Τα wearables, δηλαδή τα smartbands και τα smartwatches, απευθύνονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να φορεθούν και να προσαρμοστούν σε κάθε γούστο και στυλ ξεχωριστά».
Το μέλλον των συγκεκριμένων συσκευών διαγράφεται σίγουρα... δικτυωμένο, υποστηρίζει η ίδια. «Οραματίζομαι τα εν λόγω προϊόντα ως ένα μέσο σύνδεσης με άλλες, ως μια επέκταση άλλων "έξυπνων" συσκευών. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς με ένα "έξυπνο" βραχιόλι να ελέγξει την τηλεόρασή του, το ηχοσύστημά του, να λάβει ενημερώσεις π.χ. από τα social media και τα e-mail του κ.ά. Πάντοτε όμως θα χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ των συσκευών και των διαφόρων συστημάτων. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει τα προϊόντα μόνο μίας εταιρείας, αρκεί τα έξυπνα αξεσουάρ που διαθέτει να επικοινωνούν μέσω Bluetooth και να είναι συμβατά με την πλατφόρμα Android».
Στον απόηχο των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων, τελικά πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα που αντλούν οι συγκεκριμένες συσκευές; «Ως στέλεχος εταιρείας τεχνολογίας, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα συμβεί ποτέ τίποτε, γιατί - κακά τα ψέματα - ό,τι δημιουργείται από τον άνθρωπο, μπορεί και να καταστραφεί από αυτόν. Ως εταιρεία πάντως ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή πολιτική γύρω από τη συλλογή δεδομένων, κατά την οποία ο χρήστης οφείλει να διαβάσει προσεκτικά και να αποδεχθεί τους όρους της διαδικασίας διαχείρισής τους» τονίζει η κυρία Σιράζι.
Αραγε σε λίγο καιρό θα ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας με ένα «έξυπνο» βραχιόλι; Θα δούμε μελλοντικά τη στροφή των τεχνολογικών κολοσσών προς τα «έξυπνα» ρούχα; Η διευθύντρια μάρκετινγκ της Sony δεν απαντά ξεκάθαρα, μας επιβεβαιώνει ωστόσο ότι στην παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με ομάδες ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία, καθώς ετοιμάζει νέες τεχνολογίες που θα «απογειώσουν» τα υπάρχοντα wearables, χαρίζοντάς τους νέες καινοτόμες δυνατότητες.
LG
Στον ρυθμό της καρδιάς
Με κλασική εμφάνιση σε χρυσό και ασημί χρώμα και στρογγυλό σχεδιασμό, το αδιάβροχο LG Watch Urbane διαθέτει Plastic OLED οθόνη διαμέτρου 1,3 ιντσών και ακόμη πιο λεπτό πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι από τον προκάτοχό του, Watch R. Το Android Wear ρολόι της LG - το οποίο «μιλάει» με συσκευές Android έκδοσης 4.3 ή νεότερης - είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα PPG ικανό να μετράει τους καρδιακούς παλμούς του χρήστη κατά την άσκηση. Επιπλέον, τα εναλλασσόμενα λουράκια του επιτρέπουν το «φρεσκάρισμα» του ύφους του ανάλογα με την περίσταση. Η νοτιοκορεατική εταιρεία παρουσίασε ακόμη μια σειρά από budget smartphones - τα LG Joy, Leon, Spirit και Magna - για όσους δεν επιθυμούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Huawei
Ρολόι-«χαμαιλέοντας»
Στην προσπάθειά της να υπερβεί την κινεζική της ταυτότητα, η Huawei παρουσίασε το ανανεωμένο TalkBand B2 αλλά και το ρολόι της με - ομολογουμένως εντυπωσιακό - Sapphire glass. Το πρώτο, διαθέτει αποσπώμενο κεντρικό μέρος το οποίο μετατρέπεται σε ακουστικό Bluetooth για εύκολη επικοινωνία εν κινήσει, ενώ το Android Wear Huawei Watch διαθέτει οθόνη AMOLED 1,4 ιντσών, 4 GB εσωτερική μνήμη και 512 ΜΒ RAM. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να χαρίσουν στο smartwatch-«χαμαιλέοντα» το προσωπικό τους στυλ, επιλέγοντας ανάμεσα σε 40 διαφορετικές εμφανίσεις οθόνης. Η διάθεσή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Guess
«Δικτυωμένη» ώρα
Σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία smartwatch Martian η Guess μας έδειξε τη σειρά Connect, συνδυάζοντας την ψηφιακή ευφυΐα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Τα «συνδεδεμένα» ρολόγια της εταιρείας διατηρούν τον κλασικό σχεδιασμό της Guess προσθέτοντας μια μικρή OLED οθόνη στο κάτω μέρος του καντράν. Επικοινωνούν με συσκευές iOS και Android μέσω Bluetooth, διαθέτουν δόνηση, προβάλλουν ενημερώσεις, επιτρέπουν φωνητικές εντολές (μέσω Siri και Google Voice), τον έλεγχο του playlist και τη λήψη φωτογραφιών μέσω κινητού. Η διαχείριση μέσω του ρολογιού γίνεται εύκολα και γρήγορα με ένα ελαφρύ «πάτημα» στο κρύσταλλό του, ωστόσο η τιμή υπολογίζεται «τσουχτερή», στα 350 δολάρια - δηλαδή περίπου 330 ευρώ.
Cogito
Ενεργειακή... νοημοσύνη
Με λιτό σχεδιασμό και αρκετό χρώμα, η εταιρεία Cogito αποκάλυψε τη δική της άποψη περί «δικτυωμένου καρπού». Με τη φράση «μια λύση για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς διακοπές», η κατασκευάστρια από το Χονγκ Κονγκ υπερηφανεύεται για την αδιάβροχη ταυτότητα (10 ΑΤΜ) των ρολογιών της, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους αποτελεί το γεγονός ότι δεν απαιτούν... φόρτιση! Η μπαταρία τους υπόσχεται αδιάκοπη λειτουργία με διάρκεια ζωής αρκετών μηνών, ως την ανάγκη αντικατάστασής της. Η τιμή των Cogito κυμαίνεται μεταξύ 120 και 170 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο.
Διαγωνισμός Intel
Φορητότητα από το μέλλον
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού «Make it Wearable» της Intel, είδαμε από κοντά κάποιες από τις ιδέες που στέφθηκαν φιναλίστ και είναι πραγματικά βγαλμένες από το μέλλον.
  • Το BabyBe έρχεται από τη Χιλή και είναι ένα σύστημα ενίσχυσης της ανάπτυξης των πρόωρων βρεφών, το οποίο τοποθετείται μέσα στη θερμοκοιτίδα μεταφέροντάς τους τη θαλπωρή της αγκαλιάς της μαμάς τους. Κρατώντας την ειδική χελώνα στο στήθος της εκείνη μεταδίδει στο σύστημα τον ρυθμό της αναπνοής και τους καρδιακούς παλμούς της. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά περνούν στο καινοτόμο, μαλακό στρωματάκι του μωρού, κατασκευασμένο από υλικό που θυμίζει δέρμα. Οι τεχνητοί πνεύμονες και η καρδιά που διαθέτει στο εσωτερικό του μιμούνται τις συνθήκες που επικρατούν στην αγκαλιά της μητέρας με αποτέλεσμα το βρέφος να νιώθει ότι βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον.
  • Το εντυπωσιακό μπλουζάκι με το «μάτι», First V1sion, δημιουργήθηκε από μια ομάδα από την Ισπανία, στην οποία συμμετέχουν και οι ελληνίδες μηχανικοί Αγγελική Τερεζάκη και Αναστασία Πιστοφίδου. Το μπλουζάκι «ζωντανών μεταδόσεων», χάρη στην κάμερα που διαθέτει, επιτρέπει τη μετάδοση εικόνων από την καρδιά των γεγονότων, π.χ. από το γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
  • Ενα «έξυπνο» γάντι για εργασίες ακριβείας ανέπτυξαν γερμανοί ειδικοί. Ο λόγος για το ProGlove, το οποίο οι επινοητές του περιγράφουν ως εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας σε εργοστάσια, οικοδομές ή ακόμη και σε αεροσκάφη.
Intracom Telecom
Μίνι κεραίες

Tέσσερα καινοτόμα ασύρματα συστήματα μεταφοράς που «λύνουν τα χέρια των παρόχων» παρουσίασε η Intracom Telecom στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για τα συστήματα ραδιοζεύξεων StreetNode (Microwave) & OSDR (Outdoor Software - Defined Radio) που λειτουργούν σε συχνότητες 6-42 GHz και τα StreetNode V60-PTP και Ultralink-FX80 που λειτουργούν στην περιοχή υπερυψηλών συχνοτήτων 60 GHz και 70/80 GHz αντίστοιχα.
«Τα ευζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξελίσσονται διαρκώς όσον αφορά την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική τους, υποστηρίζοντας τη σύνδεση μιας αυξανόμενης γκάμας από καινοτόμες προσωπικές συσκευές υψηλών ταχυτήτων. Οι πάροχοι ευζωνικών υπηρεσιών καλούνται να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη χωρητικότητα και πυκνότητα τοποθέτησης των κεραιών. Η μεταφορά της κίνησης πολυμέσων από τις κεραίες προς το κεντρικό δίκτυο (οπισθομεταφορά) στην Ευρώπη και στην Ελλάδα γίνεται κυρίως με συστήματα ασύρματων ζεύξεων (οπισθοζεύξεις) ή με καλώδια οπτικών ινών. Η Intracom Telecom προχώρησε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται μπροστά από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά όπως μικρό μέγεθος και βάρος και κορυφαία ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, της τάξεως των 3 Gbps» μας εξήγησε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και επικοινωνίας της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Ταρνάρης. «Τα συστήματα αυτά εναρμονίζονται πλήρως με το αστικό περιβάλλον, παρέχουν δυνατότητα πλήρους λειτουργίας στην ύπαιθρο και έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Οπότε ελαχιστοποιούν τις απαιτούμενες δομές στέγασης και κλιματισμού, διευκολύνουν την τοποθέτησή τους ακόμη και σε περιοχές φτωχές σε υποδομές και επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση της κεφαλαιακής και λειτουργικής δαπάνης του δικτύου. Ταυτόχρονα, επειδή η τεχνολογία τους επιτρέπει τη λειτουργία του συστήματος ως διασημειακής ζεύξης (PtP) ή ως σημειακού-πολυσημειακού συστήματος (PtMP), ελαχιστοποιείται ο αριθμός των απαιτουμένων μονάδων. Τα νέα μας συστήματα ενσωματώνουν κεραίες ειδικά σχεδιασμένες, που επιτρέπουν την καινοτομία μιας μοναδικής μεθόδου αυτοευθυγράμμισης της ζεύξης. Τέλος, η ευέλικτη αρχιτεκτονική των ασύρματων συστημάτων μας είναι ιδανική για την αποσυμφόρηση της κίνησης των δικτύων των παροχών είτε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είτε σε δυσπρόσιτες περιοχές της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, όπου η γεωγραφική κάλυψη αποτελεί το ζητούμενο».http://www.tovima.gr










Η λίστα ιστολογίων μου