Τι να πείτε στο παιδί σας όταν «χάσει» το αγαπημένο του κατοικίδιο;

Τι να πείτε στο παιδί σας όταν «χάσει» το αγαπημένο του κατοικίδιο;


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ζώα συντροφιάς. Ίσως λοιπόν, και εσείς να έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, που να αποτελεί μέλος της οικογένειας σας και κάθε μέρα που το παιδί σας γυρνάει από το σχολείο, να αναζητάει την αγαπημένη του γάτα ή να θέλει να σφίξει στην αγκαλιά του το σκυλάκι του.
Τι συμβαίνει όταν ένα κατοικίδιο πεθαίνει;
Δυστυχώς, τα ζωάκια συντροφιάς δεν μπορούν να μείνουν μαζί μας για πάντα. Όπως και όλα τα έμβια όντα, θα πεθάνουν σε κάποιο σημείο. Μερικές φορές ένα κατοικίδιο ζώο πεθαίνει από γηρατειά, επειδή το σώμα του έχει φθαρεί. Μερικές φορές ένα κατοικίδιο ζώο πεθαίνει από ένα ατύχημα. Μερικές φορές αρρωσταίνει και δεν μπορεί να γίνει καλά. Τι γίνεται όμως, όταν το παιδί σας γυρίσει μια μέρα στο σπίτι και το αγαπημένο του ζωάκι δεν είναι εκεί; Πως θα διαχειριστείτε την κατάσταση;
Όσοι  δεν έχουν ένα κατοικίδιο, δεν μπορούν να κατανοήσουν τον πόνο που φέρνει η απώλεια του, και μπορεί κάποιος να πει στο παιδί σας «Δεν πειράζει μπορείτε να πάρετε μια άλλη γάτα.» Ωστόσο, εκείνο ξέρει ότι καμία γάτα δεν θα είναι σαν τη δικιά του, σαν αυτή που έφυγε και καμία γάτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο που νιώθει.
Άρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε εσείς σαν γονείς, είναι να συζητήσετε με το παιδί σας για το πώς νιώθει. Μπορείτε να του λύσετε κάποιες απορίες που τυχόν να έχει, όπως που πήγε το αγαπημένο του ζωάκι μετά τον θάνατο. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι, ο θάνατος είναι ένα μυστήριο, και ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις για το τι συμβαίνει αφού πεθάνει ένας άνθρωπος ή ένα ζώο. Πείτε στο παιδί σας, ότι είναι λογικό να στεναχωριέται για το ζωάκι του που πέθανε και ότι είναι λυπηρό όταν συμβαίνει αυτό. Επίσης, επισημάνετε του ότι είναι καλό να μιλάει για αυτή την απώλεια, γιατί όταν μιλάει για κάποιον που αγαπάει, είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσει καλύτερα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι, ώστε να φέρνετε στο μυαλό το δικό σας και του παιδιού σας τις ευτυχισμένες αναμνήσεις με το κατοικίδιο σας και να μην σταματήσετε ποτέ να το αγαπάτε. Όταν περάσει ο καιρός, όπου ο πόνος θα έχει γλυκάνει, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας αν θέλει να υιοθετήσετε ένα άλλο ζωάκι. Εξηγήστε του ότι κανένα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το παλιό του κατοικίδιο, αλλά είναι όμορφο να δώσετε αγάπη σε ένα νέο ζωάκι, που μπορεί να σας έχει ανάγκη.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι σε οποιαδήποτε ηλικία και να είναι το παιδί σας, η ειλικρίνεια είναι πάντα η καλύτερη τακτική. Και καλό είναι να λέτε στα παιδιά τη λέξη θάνατος όπως είναι και όχι με άλλες ορολογίες, όπως «κοιμήθηκε» ή «έφυγε». Γιατί αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει στα μικρότερα παιδιά μια φοβία για τον ύπνο. Ποτέ δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι, πως ένα παιδί θα ερμηνεύσει τα λεγόμενα μας.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου