Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Νυχτερινός… καμβάς

Νυχτερινός… καμβάς

Νυχτερινός… καμβάς

Πώς η ηλιακή «καταιγίδα» χρωμάτισε τον νυχτερινό ουρανό σε φωτογραφίες από διάφορα σημεία του πλανήτη
Στα χρώματα της… γρανίτας βάφτηκε ο ουρανός πάνω από την λίμνη του Εθνικού Πάρκου Lake District κοντά στο Κέσγουικ, στη βόρεια Βρετανία (AP Photo/PA, Owen Humphreys)


 
Σε πολύχρωμο... καμβά μετέτρεψε τον νυχτερινό ουρανό σε διάφορα σημεία του πλανήτη, η γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε την Τρίτη το βράδυ τη Γη. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι έσπευσαν να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό γεγονός αποκαλύπτοντας την καθηλωτική ομορφιά του Βόριου και του Νότιου Σέλατος.Το Βόρειο Σέλας πάνω από το στενό του Όρεσουντ, που χωρίζει τη Δανία και τη Σουηδία. Η φωτογραφία ελήφθη από το Μάλμε, στη νότια Σουηδία τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου. (REUTERS/Johan Nilsson/TT News Agency)Ως γνωστόν, οι ηλιακές εκλάμψεις αποτελούν ξαφνικές, απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες. Συχνά συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, ή CME, γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο Διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το Βόρειο και το Νότιο Σέλας.
Στα μοβ «βάφτηκε» ο ουρανός λίγο έξω από τη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία (EPA/BALAZS MOHAI)

Το Βόρειο Σέλας «ροζίζει» τον ουρανό επάνω από την πόλη Σαλγκοτάριαν, περίπου 109 χλμ. βόρεια της Βουδαπέστης, στην Ουγγαρία (EPA/PETER KOMKA)
Η ηλιακή έκλαμψη της Κυριακής, η οποία έφτασε στη Γη την Τρίτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες των τελευταίων δύο ετών.
Ο φωτεινός ουρανός επάνω από δρόμο κοντά στην κοινότητα Λίτσεν, στην επαρχία Μέρκις-Όντερλαντ, στη Γερμανία (EPA/PATRICK PLEUL)http://www.tovima.gr