Προετοιμάστε το παιδί σας για το νηπαγωγείο

Προετοιμάστε το παιδί σας για το νηπαγωγείο


Το νηπιαγωγείο είναι μια σημαντική περίοδος για τη ζωή του παιδιού σας. Πολλοί γονείς σκέφτεστε πως θα αντιμετωπίσει το μικρό σας αυτή την αλλαγή στη ζωή του. Είναι έτοιμο να πάει νηπιαγωγείο; Και τι μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε την προσαρμογή του;
Γιατί είναι σημαντικό το νηπιαγωγείο;
Το νηπιαγωγείο σηματοδοτεί την έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης ενός παιδιού. Είναι η πρώτη του επαφή με το σχολείο, και αυτή η εμπειρία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα σχολικά του χρόνια. Για παράδειγμα, η επιτυχία ή η αποτυχία σε αυτό το στάδιο μπορεί να επηρεάσει την ευημερία, την αυτοεκτίμηση και τα κίνητρα ενός παιδιού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε, ότι όταν το παιδί αρχίζει να πηγαίνει νήπιο, είναι έτοιμο να μάθει και να συμμετέχει στις δραστηριότητες της τάξης.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο;
Συνήθως, ένα παιδί πρέπει να είναι 5 ετών, πριν πάει στο νηπιαγωγείο. Η ηλικία, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αξιολογηθεί η ετοιμότητα ενός παιδιού. Όταν προσπαθείτε να καθορίσετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο, δεν έχετε παρά να εξετάσετε τις δεξιότητες του. Δείτε κατά πόσο είναι σε θέση το μικρό σας να επικοινωνήσει με άλλα παιδιά και να ακούσει. Χρησιμοποιήστε τη διαίσθησή σας ως γονέας και μαζέψτε τις κατάλληλες πληροφορίες για το νηπιαγωγείο, που θα το πάτε.
Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να πετύχει στο νηπιαγωγείο; 
Μπορείτε να κάνετε πολλά, για να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για το νηπιαγωγείο. Για παράδειγμα:
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει υγιεινά τρόφιμα, κοιμάται σωστά και επισκέπτεται το γιατρό σε τακτική βάση. O υγιεινός τρόπος ζωής είναι το α και το ω για την επιτυχία ενός παιδιού και όχι μόνο.
  • Βάλτε το παιδί σας σε ένα πρόγραμμα. Επιλέξτε συγκεκριμένες ώρες που θα τρώει, θα παίζει και θα κοιμάται. Αυτό σημαίνει ότι, το μικρό σας, θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του και θα μάθει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα.
  • Να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων του παιδιού σας. Δώστε του χρόνο για να ζωγραφίζει και να αναγνωρίζει τα γράμματα και τους αριθμούς.
  • Αναζητήστε ευκαιρίες, για να διευρύνετε τους ορίζοντές του παιδιού σας. Όπως για παράδειγμα, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στο μουσείο ή να το πάτε σε ένα παιδικό θέατρο.
  • Ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση. Προωθήστε τη κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας, είτε πηγαίνοντας το σε διάφορες δραστηριότητες, είτε καλώντας φίλους στο σπίτι.
  • Συζητήστε μαζί του για το νηπιαγωγείο. Δημιουργείστε στο παιδί σας ένα κλίμα ενθουσιασμού, ώστε να  μειώσετε το άγχος που μπορεί να έχει. Επίσης, πριν πάει στο νήπιο, μπορείτε να τον ξεναγήσετε στη μελλοντική του τάξη και να πάτε μαζί για τα απαραίτητα σχολικά ψώνια.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου