Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες. Τι να κάνω;

Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες. Τι να κάνω;


Ενώ κοιμάστε ήρεμοι το βράδυ, ακούτε από το παιδικό δωμάτιο φωνές, πετάγεστε και τρέχετε να δείτε τι συμβαίνει. Το παιδί σας, σας διηγείται ότι ενώ έβλεπε ό,τι ήταν πάνω σε ένα όμορφο άλογο μαζί με εσάς, ξαφνικά έρχεται ένα γιγάντιο πλάσμα της θάλασσας και είναι έτοιμο για την επίθεση. Και ενώ σας λέει όλα αυτά με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του, εσείς το ηρεμείτε λέγοντας τους, ότι ήταν ένα κακό όνειρο και τώρα έχει φύγει γιατί έχει ξυπνήσει.
Τι ακριβώς είναι ένας εφιάλτης;
Σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους ενήλικες και παιδιά έχει συμβεί να δουν έναν εφιάλτη. Ένας εφιάλτης είναι ένα κακό όνειρο. Ενώ εσείς κοιμάστε, ο εγκέφαλος λειτουργεί και περνά μέσα από πολλά στάδια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της REM ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτής τη φάσης, τα μάτια σας κινούνται πέρα δώθε κάτω από τα κλειστά βλέφαρα σας και βλέπετε όνειρα. Οι μεγαλύτεροι περίοδοι του ύπνου REM συμβαίνουν προς το πρωί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι που έχουν έντονα όνειρα, ξυπνάνε το πρωί και τα θυμούνται.
Τα παιδιά βλέπουν συχνά εφιάλτες και αυτό μπορεί να οφείλεται στα ερεθίσματα που έχουν λάβει όλη την ημέρα, τα οποία μετατρέπονται σε όνειρα. Οι εφιάλτες μπορεί να είναι ένας τρόπος να ανακουφιστεί το παιδί, αλλά και ο ενήλικας, από τη πίεση της ημέρας. Τα παιδιά ασχολούνται με πολλά πράγματα που μπορεί να τους οδηγήσουν σε στρες, όπως ένα πρόβλημα στο σχολείο, οι αθλητικές επιδόσεις ή μια ρήξη με έναν φίλο. Ακόμα και αν το παιδί σας έχει δει μια ταινία τρόμου ή έχει διαβάσει ένα τρομακτικό βιβλίο, μπορεί το βράδυ να βλέπει εφιάλτες.
Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τους εφιάλτες από το παιδί σας.
Αν και είναι φυσιολογικό να έχουν τα παιδία εφιάλτες κάποια στιγμή, υπάρχουν μερικές τεχνικές, που μπορείτε να εφαρμόσετε στο παιδί σας, ώστε να έχει έναν ήρεμο ύπνο. Προσπαθήστε να το βάζετε στο κρεβάτι και να το ξυπνάτε το πρωί την ίδια ώρα. Αν δείτε ότι το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά τις νύχτες, τότε αποφύγετε να το βάζετε για ύπνο το μεσημέρι ή το απόγευμα. Επίσης, να το ελέγχεται όσο μπορείτε, ώστε να μη διαβάσει ή δει κάτι τρομακτικό και καλό είναι να μη το ταΐζετε πολύ βαριά, πριν πέσει για ύπνο.
Δώστε του να κοιμηθεί με λούτρινο παιχνίδι ή την αγαπημένη του κουβέρτα. Αυτό βοηθάει κάποια παιδιά να αισθάνονται πιο ασφαλή. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φωτάκι νυκτός. Εάν το παιδί σας έχει ένα μικρό φωτάκι έξω από το δωμάτιο, θα νιώσει πιο ασφάλεια όταν ξυπνήσει το βράδυ από ένα κακό όνειρο. Δεν θα αντικρύσει τόσο πολύ σκοτάδι, θα δει γνωστά πράγματα γύρω του και έτσι θα ηρεμήσει. Μια άλλη επιλογή είναι να έχετε τη πόρτα σας ανοιχτή. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας, να νιώθει ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι κοντά του.
Το σίγουρο είναι, ότι ένας εφιάλτης θα φέρει άγχος και φόβο στο παιδί σας και θα το αναστατώσει. Στο χέρι σας είναι να του εξηγήσετε ότι μπορεί να νιώθει έτσι, αλλά ήταν ένα κακό όνειρο που δεν είναι πραγματικό και που δεν μπορεί να το βλάψει. Αν παροτρύνετε το παιδί σας να σας μιλήσει για τους εφιάλτες που είδε, θα νιώσει καλύτερα και ο φόβος θα φύγει πιο γρήγορα. Και τέλος μη ξεχνάτε να του θυμίζετε, ότι όταν ονειρεύεται κάτι τρομακτικό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί στην πραγματική ζωή. Ένα κακό όνειρο ήταν και πάει, έφυγε…http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου