Μαθαίνοντας να λέμε όχι και να βάζουμε τα όρια μας


iStock_000017072506Small

Μαθαίνοντας να λέμε όχι και να βάζουμε τα όρια μας

Το να επιβάλλουμε και να τηρούμε πιστά τα όρια μας είναι μια περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον εάν ανήκουμε στην κατηγορία που δεν θέλουμε να δυσαρεστήσουμε κανέναν και ο χρυσός κανόνας μας είναι η προσπάθεια για αδιάλειπτη επίτευξη ισορροπίας.
whenyousayyestoothersmakesureyouarenotsayingnotoyourselfΜήπως ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε πως είναι αδύνατον να λέμε συνέχεια «ναι» σε όλα με αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε τα βάρη όλης της γης στις πλάτες μας; Μήπως δεν έχουμε μάθει να θέτουμε όρια στους συνεργάτες, στους φίλους ή στην ίδια μας την οικογένεια; Αν είστε αυτός που ειδοποιούν 10 λεπτά πριν το σχόλασμα να κάνει κάτι, αν σας ζητάνε συνεχώς να πάτε εκεί, να κάνετε αυτό και να βοηθήσετε στο δείνα και όλο αυτό σας πιέζει και σας κουράζει, ήρθε η ώρα να μην μένετε παθητικοί και να διεκδικήσετε καλύτερη αντιμετώπιση.
Αρχικά, σκεφτείτε καλά ποια είναι η θέση σας και πως θα την υπερασπιστείτε.  Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ή θέλετε κάτι διαφορετικό από αυτό που σας ζητείται και φθογγοποιήστε τους. Έπειτα σκεφτείτε πως η βλέψη σας πρέπει να διέπεται από το τρίπτυχο ευγένεια, αποφασιστικότητα και προτάσεις εναλλακτικών πλάνων.
Δεν χρειάζεται να έρθετε σε σύγκρουση διεκδικώντας κάτι που θεωρείται αυτονόητο. Η συσσωρευμένη πίεση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ένα άτσαλο ξέσπασμα, μα η προετοιμασία και η ψυχραιμία μπορούν να βάλουν τις σκέψεις και τις δράσεις σας σε τάξη. Το να αρνούμαστε κάτι δεν σημαίνει πως απορρίπτουμε αυτόν που μας το προτείνει αλλά απορρίπτουμε τη διεκπεραίωση της πρότασής του. Μπορείτε να ξεκινήσετε ευγενικά όταν π.χ. ένας φίλος σας ζητάει να πάτε για φαγητό κάπου που δεν θέλετε «Ευχαριστώ που με σκέφτηκες, αλλά δεν μου αρέσει το κινέζικο». Μην βρίσκετε δικαιολογίες, τοποθετηθείτε και διεκδικήστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Να είστε σίγουροι πως αν δεν βάλετε εσείς όρια, κανείς δεν θα το κάνει για λογαριασμό σας κι αν δεν μιλάτε, κανείς δεν είναι σε θέση να μαντεύει τις σκέψεις σας. Μην νιώθετε ενοχές γιατί δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, για τους δικούς σας λόγους. Εάν αρχίσετε να μιλάτε οι άλλοι θα καταλάβουν και θα προσαρμοστούν με το νέο πιο χαλαρό εαυτό σας.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου