6 πράγματα που ως γονείς δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές

6 πράγματα που ως γονείς δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές


Σαν γονείς σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε νιώσει ένοχοι για κάτι που έχετε κάνει ή έχετε πει στο παιδί σας. Εξάλλου δεν είστε τέλειοι και όλο και κάποια λάθη θα έχετε διαπράξει. Όμως, υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές, δείτε παρακάτω μερικά από αυτά.
Φωνάζοντας στο παιδί σας, όταν δεν έχει κάνει κάτι κακό. Κάποιες στιγμές, πιθανώς μετά από μια δύσκολη και αγχωτική μέρα, μπορεί να φωνάξετε χωρίς ιδιαίτερο λόγο στο παιδί σας. Σίγουρα μετά από αυτό είναι πολύ δύσκολο να μην νιώσετε ενοχές, όμως τα λάθη είναι ανθρώπινα, και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσετε στο παιδί σας, ότι και οι γονείς κάνουν λάθη.
Εργάζεστε. Το γεγονός ότι αγαπάτε το παιδί σας, δεν πρέπει να σημαίνει ότι δεν θα κάνετε τίποτα για τον εαυτό σας. Αν πριν αποκτήσετε το παιδί αγαπούσατε τη δουλειά σας, τότε δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές που την αγαπάτε ακόμα. Έχοντας ένα παιδί δεν θα σταματήσετε και να εργάζεστε, απλά τώρα έχετε και ένα μικρό που το λατρεύετε και σας λατρεύει.
Αφήνετε το παιδί σας να παρακολουθεί τηλεόραση. Δεν χρειάζεται να αφήνετε για ώρες το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση. Όμως, αυτή η μισή ώρα ηρεμίας, ενώ το μικρό σας παρακολουθεί τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κάνετε κάποιες δουλειές στο σπίτι. Για αυτό δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές, που αφήσατε το παιδί σας να δει λίγο τηλεόραση.
Κάνοντας διακοπές χωρίς το παιδί. Κάθε γονέας χρειάζεται ένα διάλειμμα από τη μητρότητα ή τη πατρότητα και ένα σύντομο ταξίδι μακριά χωρίς το μικρό σας, μπορεί να σας αναζωογονήσει και να σας φέρει πιο κοντά με το έτερο ήμισυ. Αν έχετε έναν συγγενή για να αφήσετε το παιδί σας, αποδράστε για λίγες μέρες χωρίς ενοχές.
Ανάγκη για να μείνετε λίγο μόνοι. Έχοντας ένα παιδί, σημαίνει ότι δεν έχετε πολύ χρόνο για να μείνετε μόνοι σας, αλλά ο ερχομός ενός μωρού δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποποιηθείτε τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής. Μετά από μια δύσκολη μέρα, είναι λογικό να κλείσετε για λίγο την πόρτα του υπνοδωματίου σας, ώστε να απομονωθείτε και να χαλαρώσετε.
Δεν αφήνετε το παιδί σας να κοιμηθεί μαζί σας. Πολλοί γονείς νιώθουν ενοχές όταν το παιδί τους κλαίει, γιατί θέλει να έρθει στο κρεβάτι τους και εκείνοι δεν το επιτρέπουν. Δεν πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι για αυτή σας τη στάση, διότι από μικρό το παιδί πρέπει να μάθει να κοιμάται στο υπνοδωμάτιο του και να γνωρίζει ότι ο καθένας έχει τον δικό του χώρο.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου