Η ασιτία κοιμίζει το μεταβολισμό και σας παχαίνει

Η ασιτία κοιμίζει το μεταβολισμό και σας παχαίνει

Είναι αλήθεια ότι «δεν καίμε θερμίδες» και ότι έχουμε «καταστρέψει» τον μεταβολισμό μας ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Ο κ. Κυριάκος Ρέππας κλινικός διαιτολόγος –δατροφολόγος μας απαντά.
Ο σύγχρονος ρυθμός της ζωής και τα ωράρια εργασίας συχνά δεν μας αφήνουν χρόνο ούτε για φαγητό. Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτός ο τρόπος ζωής για τον οργανισμό μας.
Το πρωινό διεγερτικό
Το πρωί βιαστικά ζητάμε την τόνωση του κεντρικού νευρικού συστήματός μας από ένα άριστο διεγερτικό: τον καφέ. Φτάνοντας στη δουλειά μπλέκουμε αμέσως με την καθημερινότητα. Παράλληλα όμως ο οργανισμός δουλεύει: έχει περπατήσει, έχει οδηγήσει, έχει σκεφτεί και απαιτεί ενέργεια. Το μήνυμα ότι «τα καύσιμα τελειώνουν» μας το στέλνει η αίσθηση πείνας που νιώθουμε και την οποία αγνοούμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο οργανισμός παράγει γλυκαγόνη, ορμόνη ανταγωνιστική της ινσουλίνης, η οποία θα ενεργοποιήσει τις εφεδρείες σακχάρου στον οργανισμό μας επιτρέποντάς μας να εργαστούμε υπό καθεστώς ασιτίας. Ευτυχώς, γιατί το meeting δεν παίρνει αναβολή! Η μέρα τελειώνει και εμείς νιώθουμε εξουθενωμένοι. Η κούραση όμως δεν οφείλεται τόσο στη δουλειά, όσο στη σοβαρή υποθρεψία στην οποία έχουμε υποβάλει τον οργανισμό μας.
Η ανταμοιβή
Στο σπίτι τρώμε, συνήθως κάτι παραπάνω – ανταμοιβή μετά από μια δύσκολη μέρα! Τι σημαίνει όμως αυτό για τον οργανισμό μας; Ο δύστυχος το βράδυ καλείται να ενεργοποιήσει όλα τα συστήματα που είχε σε «ύπνωση». Και μάλιστα να τα στύψει. Πάγκρεας, χολή, στομάχι, έντερο στο φουλ. Ορμόνες και διαδικασίες στο μέγιστο. Τι να την κάνει όμως τόση ενέργεια; Έχει ήδη μπει σε διαδικασία ύπνου. Η περίσσια θα αποθηκευτεί ως λίπος. Τελικά το σώμα μας παίρνει μια μορφή που δεν μας αρέσει και την οποία δύσκολα θα αλλάξουμε ακόμη και με 2-3 φορές άσκηση την εβδομάδα.
Τι πρέπει να γίνει;
Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Χρειάζεται να τρώμε πάντα το πρωί και να έχουμε μαζί μας τρόφιμα (φρούτα, κράκερς, ξηρούς καρπούς) ώστε να μην υποκύπτουμε στις έτοιμες «βόμβες» που έρχονται στο γραφείο. Πρέπει να κάνουμε διάλειμμα για ένα μικρό γεύμα, έτσι ώστε όταν γυρίσουμε σπίτι να έχουμε ακόμη δυνάμεις. Επίσης τις μέρες που δεν γυμναζόμαστε, πρέπει να περπατάμε. Το δε Σαββατοκύριακο να τρώμε το μεσημέρι και όχι το βράδυ. Δεν είναι ακατόρθωτο. Οφείλουμε να κινηθούμε και να τρώμε σωστά. Με αυτό τον τρόπο θα ξυπνήσουμε το μεταβολισμό μας και θα αγαπήσουμε το σώμα μας. nutrimed.gr

Η λίστα ιστολογίων μου