Τακτικιστές και απολίτικοι, είναι ώρα για πολιτική

Τακτικιστές και απολίτικοι, είναι ώρα για πολιτική

Του Καλλικέλαδου
Η απόφαση του Eurogroup, με όλους ανεξαιρέτως τους δανειστές απέναντι στη χώρα μας, δεν εξέπληξε τους πολίτες. Εξέπληξε μόνο τις κυβερνητικές στρουθοκαμήλους, που περίμεναν ότι η υπαρκτή διαφωνία Ευρωπαίων με ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα τους επέτρεπε να καθυστερούν συνεχώς, αναβάλλοντας –σαν τη στρουθοκάμηλο- το πικρό ποτήρι για αργότερα…
  Οι δανειστές, όμως, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κάνουν πολιτική. Τονίζω: πολιτική, όχι κούφια επικοινωνία χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Έκαναν λοιπόν στην πάντα τις διαφορετικές τους εκτιμήσεις και στάθηκαν ενιαίοι, ενωμένοι, απόλυτοι απέναντι σε εκείνους που μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, μας παραμύθιαζαν ότι θα κτυπούσαν τους ζουρνάδες και οι αγορές θα χόρευαν… Αυτό σημαίνει πολιτική: Να θέτεις το μείζον μπροστά από το έλασσον. Και για τους δανειστές το μείζον ήταν να μείνουν ενωμένοι στις ανελαστικές απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδος.
  Κι έτσι, για άλλη μια φορά –η δέκατη; η εικοστή; Χάσαμε, πια, το μέτρημα…- εμφανίστηκαν οι πηχυαίοι τίτλοι στα περίπτερα: Ψυχρολουσία! Πάλι δεν το περίμεναν. Πάλι την ίδια στάση τήρησαν οι δανειστές, για δέκατη; για εικοστή φορά; Χάσαμε, πια το μέτρημα, και πάλι οι κυβερνώντες αιφνιδιάστηκαν. Μα αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι ο Ραν- Ταν- Πλαν, που βλέπει συνεχώς μπροστά του μας Ντάλτον και νομίζει, ξαφνιασμένος, ότι τον αγαπούν!
  Τώρα, δυο ενδεχόμενα υπάρχουν: Ή ο κύριος Τσίπρας θα ψηφίσει τα μέτρα και μετά θα ψάχνει την ψήφο του είτε στις δημοσκοπήσεις είτε στις κάλπες, ή θα οξύνει και θα πολώσει στο έπακρο τη σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία ενόψει εκλογών στο άμεσο μέλλον, ώστε να μειώσει όσο γίνεται τη διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία και να παραδώσει την «καυτή πατάτα» του νέου μνημονίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι επειδή το πρώτο ενδεχόμενο συνιστά πολιτική αυτοκτονία, κάτι για το οποίο ο κύριος Τσίπρας δεν μας έχει συνηθίσει, επικρατέστερο είναι το δεύτερο. Άλλωστε, το είπε ευθαρσώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του: Αν δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, είμαι έτοιμος, πάμε σε εκλογές.  Σε ποιο περιβάλλον θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, είναι κάτι για το οποίο έχουν γραφεί πολλά κείμενα στο politically. Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός –το μόνο κομμάτι της κυβέρνησης που δουλεύει καλά- θα ταυτίσει τις επιδιώξεις Μητσοτάκη με τις απαιτήσεις των δανειστών, θα επιχειρήσει να αναδείξει την «αντίσταση» που προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πολύ πιθανό, να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, μετά την «αδυναμία» της Βουλής να εγκρίνει τα νέα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, αφού είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να τα ψηφίσει. Μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό σαν αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να ελαχιστοποιήσει τη διαφορά που καταγράφουν οι μετρήσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Ο τακτικιστής Τσίπρας, φαίνεται ότι έχει φιλοτεχνήσει το σκηνικό των επόμενων εκλογών…
  Κι η αξιωματική αντιπολίτευση; Πώς θα αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία στη μομφή ότι ταυτίζεται με τους δανειστές; Πώς θα αποσείσει από το πρόσωπο του αρχηγού της την επιχείρηση ταύτισής του με τον Σόιμπλε; Οι απολίτικοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι ώρα να κάνουν πολιτική.
  Τακτικιστές και απολίτικοι, ώρα για πολιτική…-http://www.politically.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου