Μήπως το παιδί σας έχει στρες;

Μήπως το παιδί σας έχει στρες;


Πολλοί ενήλικες τείνουν να βλέπουν τον κόσμο των παιδιών ως ευτυχισμένο και ξέγνοιαστο. Εξάλλου ούτε λογαριασμούς έχουν να πληρώσουν, ούτε αγχώνονται για την δουλειά τους. Όμως, κατά πόσο ισχύει αυτό και κατά πόσο τα παιδιά είναι τόσο ξέγνοιαστα, όσο πιστεύουν οι μεγάλοι;
Σημάδια και συμπτώματα
Ενώ δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίζετε πότε τα παιδιά νιώθουν άγχος, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως εναλλαγές της διάθεσης, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, ή της ενούρησης. Μερικά παιδιά έχουν σωματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πόνων στη κοιλιά και τους πονοκεφάλους. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν νέες συνήθειες, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα, το στροβίλισμα των μαλλιών, ή να τρώνε τα νύχια τους. Τα μεγαλύτερα μπορεί να αρχίσουν να λένε ψέματα, ή να σας αψηφούν.
Πηγές του στρες
Το άγχος είναι μια συνάρτηση των απαιτήσεων που μας τίθενται και κατά πόσο είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε σε αυτές. Τα αιτήματα αυτά συνήθως προέρχονται από εξωτερικές πηγές, όπως η οικογένεια, οι θέσεις εργασίας, οι φίλοι, ή το σχολείο. Αλλά επίσης, μπορεί να έχουμε άγχος για πράγματα που νομίζουμε, ότι πρέπει να κάνουμε. Έτσι, το άγχος μπορεί να επηρεάσει, όλους μας ακόμη και τα παιδιά. Για παράδειγμα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο αποχωρισμός από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει άγχος. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι ακαδημαϊκές και κοινωνικές πιέσεις δημιουργούν άγχος.
Άγχος μπορεί να έχουν τα παιδιά εξαιτίας των γονιών! Αν σας ακούνε να μιλάτε για τα προβλήματα στην δουλειά, να ανησυχείτε για την αρρώστια κάποιου συγγενή, ή να μαλώνετε με το έτερον ήμισυ, νιώθουν στρες.  Άρα, ως γονείς θα πρέπει να παρακολουθείτε, πώς συζητάτε τέτοια θέματα, όταν είναι μπροστά τα παιδιά σας, γιατί αν ανησυχείτε πολύ για κάποιο θέμα, θα αρχίσουν να ανησυχούν και εκείνα.
Στη σημερινή εποχή τα παιδιά είναι πάρα πολύ απασχολημένα, για να έχουν χρόνο να παίξουν δημιουργικά ή να χαλαρώσουν μετά το σχολείο. Συνήθως τα περισσότερα παραπονιούνται, ότι έχουν πολλές δραστηριότητές και ότι θέλουν να παίζουν περισσότερο. Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με το πώς αισθάνονται για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Αν διαμαρτύρονται, τότε βάλτε τα να σκεφτούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να σταματήσουν μια δραστηριότητα και αφήστε τα να επιλέξουν. Αν δεν είναι εφικτό να τη σταματήσουν, τότε βρείτε τρόπους ώστε να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν το άγχος τους.
Οι ειδήσεις από τον κόσμο, δεν αγχώνουν μόνο εσάς, αλλά και τα παιδιά σας. Όταν τα μικρά βλέπουν ενοχλητικές εικόνες στην τηλεόραση ή ακούνε συζητήσεις φυσικών καταστροφών, πολέμου και τρομοκρατίας μπορεί να ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια και για τους ανθρώπους που αγαπούν. Αρχίστε να παρακολουθείτε τι βλέπουν τα παιδιά σας στη τηλεόραση, έτσι ώστε να αποφύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις.
Τέλος, είναι πραγματικά δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να έρθουν στο σπίτι μετά τη δουλειά, και να αρχίζουν να παίζουν με τα παιδιά τους, ή απλά να τους μιλήσουν για την ημέρα τους. Όμως, εκφράζοντας το ενδιαφέρον σας προς εκείνα, είναι σημαντικό και τα βοηθάτε να αντιμετωπίσουν τις αγχωτικές καταστάσεις.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου