Τα 3 είδη πατεράδων: Σε ποιο ανήκει ο άνδρας σου;

Τα 3 είδη πατεράδων: Σε ποιο ανήκει ο άνδρας σου;

Οι ψυχολογικές αντιδράσεις τον πατέρα 
Κείμενο της ψυχολόγου Βασιλικής Παππά - Σύγγραμμα Επάγγελμα Γονέας 
Οι αντιδράσεις του μέλλοντα πατέρα δε σχετίζονται τόσο με τις διάφορες φάσεις της κύησης, αλλά κυρίως με τις επιπτώσεις που βλέπει να έχει η γέννηση του παιδιού στη ζωή του (ταυτότητα του εγώ, αλλαγές στο γάμο του, επαγγελματική του σταδιοδρομία). Έχει βρεθεί ότι, ανάλογα με τη στάση των πατέρων απέναντι στην εγκυμοσύνη, διαμορφώνονται τρεις τύποι πατέρων:
α) Ο ναρκισσιστικός-εγωκεντρικός τύπος: Αντιμετωπίζει τον επικείμενο ερχομό του παιδιού ως απειλή για τη δική του ταυτότητα και προσωπική ευημερία, με αποτέλεσμα η είσοδος του νέου μέλους στη συζυγική δυάδα να ανάγεται συχνά σε οξεία αναπτυξιακή κρίση (παλινδρόμηση σε συμπεριφορές προηγούμενων αναπτυξιακών σταδίων, συγκρούσεις κ.ά.).
β) Ο τύπος του φιλόδοξου και του προσηλωμένου στην επαγγελματική σταδιοδρομία: Αντιμετωπίζει τον ερχομό του παιδιού ως πιθανό εμπόδιο στην επαγγελματική του ανέλιξη, γι’ αυτό και συνήθως μένει αμέτοχος και αναμιγνύεται ελάχιστα. Απαιτεί να μην αλλάξει τίποτε από το προηγούμενο stains και αρνείται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.
γ) Ο τύπος του οικογενειάρχηΑποδέχεται απόλυτα την εγκυμοσύνη, θεωρώντας την πατρότητα ως βασικό σκοπό της ζωής. Συμμετέχει ενεργά σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας για την είσοδο του νέου μέλους στην κοινή ζωή του ζευγαριού (Παρασκευόπουλος, 1985).
Υπάρχουν πολλές έρευνες που διατείνονται ότι γενικά η μετάβαση στο γονικό ρόλο έχει σχέση με μια μικρή μείωση όσον αφορά στην ικανοποίηση που αντλούν οι σύζυγοι από το γάμο (Bomstein, 1995, Cowan & Cowan, 1992, Umberson & Gove, 1989). Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι, αν και παρατηρείται μείωση στην ικανοποίηση που αντλούν πολλοί σύζυγοι, το επίπεδο της ικανοποίησης παραμένει το ίδιο για αρκετούς από αυτούς, ενώ σε άλλους, αντιθέτως, αυξάνεται η ικανοποίηση σχετικά με τη συζυγική ζωή (Belskv & Kelly, 1995). Σε σχετική μελέτη των Belsky & Kelly (1995), βρέθηκε ότι σε ποσοστό 50% των συζύγων παρατηρήθηκε μείωση της ικανοποίησης, στο 30% δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή, ενώ στο 20% σημειώθηκε αύξηση. Στηριζόμενες στα παραπάνω ευρήματα, οι σύγχρονες έρευνες προσανατολίζονται προς τη διερεύνηση των παραγόντων που ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τους συζύγους στη διαδικασία μετάβασής τους στο γονικό ρόλο.http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου