Τα 5 πιο περίεργα πράγματα που κάνετε στον ύπνο σας

Τα 5 πιο περίεργα πράγματα που κάνετε στον ύπνο σας


Μήπως ξυπνάτε το βράδυ πηγαίνετε στο ψυγείο και τρώτε, κάνετε μια ολόκληρη συνομιλία, ή ακόμα και μια βόλτα μέσα στο σπίτι, αλλά όταν ξυπνάτε το πρωί δεν θυμάστε τίποτα; Όλα αυτά είναι αρκετά κοινά επεισόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, περίπου το 10% από εμάς επηρεάζονται και εκδηλώνουν αυτές τις περίεργες συμπεριφορές.
Υπάρχουν δύο είδη ύπνου. Το ένα είδος χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών, και ονομάζεται REM (rapid eye movement). Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα του εγκεφάλου δείχνει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαρακτηριστική της αγρυπνίας. Το άλλο είδος ύπνου ονομάζεται NREM (non rapid eye movement), ύπνος των αργών κυμάτων ή ήρεμος, χωρίς ταχεία κίνηση των ματιών. Στην περίπτωση αυτή το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δείχνει τα χαρακτηριστικά της χαλάρωσης που φέρνει ο ύπνος.
Πολλοί άνθρωποι ενώ κοιμούνται μπορεί να παρουσιάζουν περίεργες συμπεριφορές και να μην τις θυμούνται.  Δείτε μερικές από αυτές.
Υπνοβασία. Η υπνοβασία είναι μια κατάσταση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, γι αυτό και δεν είναι συνδεδεμένη με τα όνειρα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι δύσκολο να ξυπνήσει ένας υπνοβάτης, και θα μπορούσε να ταραχτεί αρκετά, αν επιχειρήσετε να τον ξυπνήσετε.  Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, βρήκε ότι οι ενήλικες υπνοβάτες είχαν υψηλότερη συχνότητα της ημερήσιας υπνηλίας, της κόπωσης, της αϋπνίας, και συμπτώματα άγχους,  από εκείνους που έμεναν στο κρεβάτι τους.
Συζήτηση ή Κραυγή. Η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ συχνή κυρίως σε παιδιά, και σε έφηβους. Τα παιδιά μπορούν να καθίσουν επάνω στο κρεβάτι με τα μάτια τους ανοιχτά και να φωνάζουν, αλλά στην πραγματικότητα κοιμούνται. Μελέτες έχουν δείξει, ότι, όσα έχουν υποστεί εκφοβισμό, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από εφιάλτες από την ηλικία των 12.
Αποστολή μηνυμάτων. Αυτή η συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να φαίνεται παράξενη, αλλά συμβαίνει σε αρκετούς ανθρώπους. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Villanova διαπίστωσε, ότι από τους 300 μαθητές, το 30% είχε στείλει μηνύματα από το κινητό, ενώ κοιμότανε. Αυτή η συμπεριφορά είναι ακίνδυνη, αλλά θα μπορούσε να γίνει ενοχλητική.
Οδήγηση. Κάποιες συμπεριφορές όταν κοιμάστε, μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες, και συνήθως συμβαίνουν, όταν οι υπνοβάτες εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Αν έχετε για παράδειγμα το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορεί να βρεθείτε στο αυτοκίνητο σας και να έχετε οδηγήσει μια μεγάλη απόσταση, ενώ κοιμάστε! Αυτή η κατάσταση είναι σοβαρή και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να την αντιμετωπίσετε με τη κατάλληλη αγωγή.
Κατανάλωση τροφίμων. Μπορεί να σηκωθείτε το βράδυ, να πάτε στο ψυγείο, να φάτε και την επόμενη μέρα να μην θυμάστε τίποτα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν, ότι αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει συνήθως σε εκείνους που ακολουθούν μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η κατανάλωση του φαγητού ενώ κοιμάστε, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, οδοντικά προβλήματα, ή τραυματισμούς από την προετοιμασία του φαγητού.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου