Νέος είδος μακάκα ανακαλύφθηκε στο Θιβέτ

Νέος είδος μακάκα ανακαλύφθηκε στο Θιβέτ

Στο ταραχώδες υψίπεδο του Θιβέτ, μια σπάνια ανακάλυψη νέου πρωτεύοντος θηλαστικού: εξετάζοντας εκατοντάδες φωτογραφίες πιθήκων που πήδαγαν στα δέντρα, ερευνητές εντόπισαν έναν μακάκο που, όλως περιέργως, δεν είχε λευκούς όρχεις και μυτερό πέος όπως τα συγγενικά του είδη.
Ο νέος μακάκος, με την προτεινόμενη ονομασία Macaca leucogenys, έχει σκούρο, τριχωτό όσχεο και βάλανο με στρογγυλεμένο σχήμα, αναφέρει το περιοδικό New Scientist. Όσχεο είναι ο σάκος που συγκρατεί τους όρχεις και βάλανος είναι το κεφάλι του πέους.
Ο Μ.leucogenys ξεχωρίζει επίσης από τη πυκνή, μακριά γούνα στο λαιμό του, η οποία δεν υπάρχει στα τέσσερα άλλα είδη μακάκου που ζουν στην περιοχή. Για την επίσημη αναγνώρισή του ως νέου είδους εκκρεμεί μόνο η συλλογή γενετικού υλικού, επισήμαναν ανεξάρτητοι ειδικοί.
Η ανακάλυψη
Το νέο είδος ανακαλύφθηκε στα τροπικά και υποτροπικά δάση της νοτιοανατολικής επαρχίας Μοντόγκ του Θιβέτ, σε υψόμετρα από 1.400 έως 2.700 μέτρα, εκεί που ελάχιστοι βιολόγοι έχουν ταξιδέψει μέχρι σήμερα. «Είναι μια περιοχή που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα από επιστημονική άποψη, εν μέρει λόγω των πολιτικών συγκρούσεων» εξηγεί ο Πολ Γκάρμπερ, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης «American Journal of Primatology» στο οποίο δημοσιεύεται η ανακάλυψη. Στα δάση του Μοντόγκ, τροπικά σε χαμηλότερα υψόμετρα και υποτροπικά στα μεγαλύτερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να κρύβονται κι άλλα άγνωστα είδη πρωτευόντων. Θα μπορούσαν ίσως να εντοπιστούν με τις κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν στην τελευταία μελέτη, οι οποίες ενεργοποιούνται με την κίνηση και λειτουργούν αυτόνομα στο δάσος για μήνες. Όμως οι μακάκοι της περιοχής κινδυνεύουν από την τεχνητή λίμνη που σχεδιάζεται στην περιοχή. Όπως προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα στη δημοσίευσή της, «η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών θα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και να καταστραφούν μεγάλες εκτάσεις δάσους κατά μήκος των ποταμών». Επιπλέον, «η μετανάστευση μεγάλου αριθμού ανθρώπων για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της λαθροθηρίας, της αποδάσωσης και της κατασκευής νέων δρόμων και κατοικιών για τους εργάτες». Πηγή: tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου