Η γυμναστική μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Η γυμναστική μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Η συστηματική γυμναστική μπορεί να κάνει πιο ανεκτή τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, περιορίζοντας την κόπωση και τη ναυτία που συχνά τη συνοδεύουν, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να απαιτηθεί μείωση της δόσης της για να γίνει καλύτερα ανεκτή στις ασθενείς, προσθέτουν.
Και δεν χρειάζεται να γυμναστεί κανείς σκληρά: ακόμα και λίγες ασκήσεις στο σπίτι να κάνει, μπορεί να ωφεληθεί, λένε οι ερευνητές από το Ολλανδικό Ίδρυμα Καρκίνου.
Η κόπωση αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια των αντικαρκινικών θεραπειών, προσβάλλονταςποσοστό έως και 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτές.
Η εμφάνισή της μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, διότι συχνά επηρεάζει τον ασθενή νοητικά, ψυχικά και συναισθηματικά, δυσχεραίνοντας κάθε πλευρά της καθημερινότητάς του (πολλές φορές οι ασθενείς είναι τόσο κουρασμένοι ώστε δεν μπορούν καν να μιλήσουν).
Η ναυτία επίσης είναι πολύ συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια της χημειοθεραπείας και συχνά είναι ανυπόφορη, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να χρειάζονται αναπροσαρμογή της δόσης των φαρμάκων που τους χορηγούνται. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO), διεξήχθη σε ομάδα 230 γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και για τους σκοπούς της μελέτης χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολουθούσε ένα πρόγραμμα μέτριας εντάσεως αεροβικής γυμναστικής και ασκήσεων για δύναμη, υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου φυσιοθεραπευτή.
Η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε ένα χαμηλής εντάσεως πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής στο σπίτι, ενώ η τρίτη ομάδα δεν γυμναζόταν καθόλου.
Τα οφέλη από την άσκηση ήταν ξεκάθαρα, γράφουν οι ερευνητές. Και οι δύο ομάδες των γυναικών που αθλούνταν, ανέφεραν λιγότερη κόπωση, ναυτία, αλλά και πόνο, με εκείνες που γυμνάζονταν υπό επίβλεψη να αναφέρουν τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Μάλιστα σε αυτές τις γυναίκες μόνο το 12% χρειάστηκε τελικά αναπροσαρμογή της δόσης της χημειοθεραπείας εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της, ενώ σε όσες δεν γυμνάζονταν καθόλου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%. «Κατά το παρελθόν, συνιστούσαμε στους ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία να αποφεύγουν την σωματική καταπόνηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νιλ Άαρονσον, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
«Τώρα πια ξέρουμε ότι γι’ αυτούς τους ασθενείς το καλύτερο είναι να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι. »Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμα και η χαμηλής εντάσεως φυσική δραστηριότητα ασκεί θετική δράση έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών της χημειοθεραπείας - και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ασθενείς οι οποίοι δεν θέλουν να πάνε στο γυμναστήριο ή να ασκηθούν σε υπαίθριους χώρους». Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου