Πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις μας;

COUPLE

Πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις μας;


Αν και την ευτυχία δεν την φέρνει το χρήμα, η έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και ανασφάλεια και αναπόφευκτα να επηρεάσει και τις σχέσεις μας. Διανύουμε μια εποχή που η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και αρκετή πίεση από οικονομικής πλευράς και όχι μόνο, αφού η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει και ηθική κρίση, κρίση αξιών, κρίση στην οικογένεια, στις σχέσεις μας, στους εαυτούς μας.
Η ανασφάλεια στον οικονομικό τομέα φέρνει έντονο άγχος, το οποίο γιγαντώνεται, μας πνίγει και περιορίζει την λειτουργικότητά μας και την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε στα απλά καθημερινά θέματα.
Αδιαμφισβήτητα οι συνέπειες θα περάσουν και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο πως το οικονομικό άγχος είναι απ´τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ζευγάρι και μπορούν να το οδηγήσουν μέχρι και στο διαζύγιο.
Το ζευγάρι όταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις, ούτε να αφιερώσει χρήματα για προσωπικές του ανάγκες, διασκέδαση και μικρές αποδράσεις απ´την καθημερινότητα (φαγητό, καφέ, θέατρο) για χαλάρωση, είναι φυσικό αποτέλεσμα να κρατάει ένταση και αυτό να το εκτονώνει μεταξύ του, τις περισσότερες φορές μη λειτουργικά. Ο ένας ξεκινάει να κατηγορεί τον άλλον, ο ερωτισμός μειώνεται και αργά ή γρήγορα το πρόβλημα περνάει και στην ερωτική ζωή του ζευγαριού. Ιδίως για τον άντρα, η οικονομική κρίση δημιουργεί εντονότερα προβλήματα στην αυτοεκτίμησή του, αφού παραδοσιακά είναι ο «κουβαλητής» του σπιτιού.
Μπορούμε να μιλάμε ώρες ατέλειωτες για τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας στο ζευγάρι, όμως είναι πολύ πιο χρήσιμο να μπορέσουμε ο καθένας μας ξεχωριστά να εστιαστεί στα θετικά αυτής της κατάστασης και να σκεφτεί τρόπους που θα τον «ξεκολλήσουν» από αυτήν την κατάσταση. Ιδίως όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους και υγιής οι ευκαιρίες είναι περισσότερες. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε το καταναγκαστικό «think positive» και περιμένουμε την λύση εξ ουρανού, ούτε ότι ζούμε σε ροζ συννεφάκι.
Αντιθέτως, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας την συνολική κρισιμότητα της κατάστασης και σε συνδυασμό με την προσωπική μας ευθύνη περνάμε σε δράση.
Με το να καθόμαστε να μεμψιμοιρούμε πάνω απ´το πρόβλημα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Επαναπροσδιορίζουμε χαμένα νοήματα και αξίες. Η χαρά των μικρών, ανέξοδων, καθημερινών στιγμών, οι συνευρέσεις φίλων και οικογένειας και η εξόρυξη της δημιουργικότητας και της παιδικότητας που κρύβουμε μέσα μας βοηθάνε να χαλαρώσουμε και να εκτονωθούμε.
Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας τα άγχη και τους φόβους σας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Όταν τα σχέδιά μας αλλάζουν, οφείλουμε να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευρηματικοί και να αξιοποιούμε οτιδήποτε μπορούμε. Περπατήστε στην φύση, παίξτε επιτραπέζια, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο μαζί και φυσικά αυξήστε το σεξ. Ανέξοδες επιλογές που σας φέρνουν πιο κοντά και σας χαλαρώνουν.
Όσο περιμένετε για δουλεία επίσης, μη κάθεστε σπίτι, παρακολουθήστε δωρεάν σεμινάρια, εργαστείτε εθελοντικά προκειμένου να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας ή αναζητείτε οποιαδήποτε εργασία χωρίς να αναζητάτε συγκεκριμένο τύπο ή να φοβάστε μήπως «τσαλακώσετε» την εικόνα σας, η δουλειά δεν είναι ντροπή.
Επιλέξτε πού θέλετε να εστιάσετε.
Το να μένουμε θωρακισμένοι πίσω απ´την αδικία που μας συνέβη ως εξαπατημένος λαός ή ως άνθρωποι με λιγότερες ευκαιρίες στην ζωή σε σύγκριση με άλλους, τότε διαπράττουμε μια μεγαλύτερη αδικία, αυτή προς τον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί δεν του επιτρέπουμε να ζήσει όλες αυτές τις όμορφες και προσιτές στιγμές που έχει η ζωή.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου