Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Νέο είδος διάφανου βατράχου είναι σαν δίδυμος του Κέρμιτ

Νέο είδος διάφανου βατράχου είναι σαν δίδυμος του Κέρμιτ

Νέο είδος διάφανου βατράχου είναι σαν δίδυμος του Κέρμιτ

Ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα και μοιάζει εκπληκτικά με τον αγαπημένο βάτραχο του Muppet Show.
Σας θυμίζει κάποιον; (Πηγή: Costa Rican Amphibian Research Centre)

Σαν Χοσέ 
Έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με τον Κέρμιτ, τον διάσημο χαρακτήρα του Muppet Show, έστω κι αν δεν τραγουδά και δεν χορεύει φορώντας ημίψηλο καπέλο.
Είναι ένα νέο είδος δενδρόβιου βατράχου που ανακαλύφθηκε στην πλούσια ζούγκλα της Κόστα Ρίκα, και ενθουσίασε τους βιολόγους που το ανακάλυψαν με το διάφανο δέρμα της κοιλιάς του, κάτω από το οποίο διακρίνονται τα εσωτερικά του όργανα.
«Το βολβώδες ήπαρ και τα όργανα του πεπτικού καλύπτονται από λευκό περιτόναιο» γράφουν στην επιθεώρηση Zootaxa οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Αμφιβίων της Κόστα Ρίκα.
«Η καρδιά και η κοιλιακή φλέβα είναι κόκκινες σαν αίμα. Πνεύμονες διαφανείς με ένα δίκτυο κόκκινων αιμοφόρων αγγείων. Η χοληδόχος κύστη είναι διάφανη και κίτρινη σαν θειάφι» περιγράφουν.
Costa Rican Amphibian Research Centre
Το νέο είδος κατατάχθηκε στο γένος Hyalinobatrachium, ενδημικό της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Ονομάστηκε Hyalinobatrachium dianae προς τιμήν της θεάς Άρτεμης (Ντιάνα στα λατινικά) αλλά και της Νταϊάν Κιουμπίκι, μητέρας του επικεφαλής της μελέτης Μπράιαν Κιουμπίκι. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το εντυπωσιακό αμφίβιο δεν απειλείται, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς ελάχιστοι δρόμοι οδηγούν στην περιοχή όπου ζει.
To H.dianae ανήκει στην οικογένεια Centrolenidae, της οποίας αρκετά μέλη έχουν διάφανη κοιλιά. Είναι η πρώτη ανακάλυψη νέου είδους αυτής της οικογένειας στην Κόστα Ρίκα από το 1973.
Παραμένει αδιευκρίνιστο αν και ο Κέρμιτ ανήκει στην ίδια οικογένεια.http://www.tovima.gr