Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Η ασπιρίνη προστατεύει από τους καρκίνους του πεπτικού

Η ασπιρίνη προστατεύει από τους καρκίνους του πεπτικού

Νέα στοιχεία για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως δρα προληπτικά έναντι ορισμένων πεπτικών καρκίνων. Όπως ανακοίνωσαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2015) που διεξάγεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, η συστηματική λήψη της επί αρκετά χρόνια μπορεί να μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στο παχύ έντερο (στο κόλον έντερο και στο ορθό) και στον οισοφάγο. Ωστόσο οι επιστήμονες έσπευσαν να προειδοποιήσουν να μην αρχίσει κανείς τη λήψη ασπιρίνης εάν πρώτα δεν συμβουλευθεί τον γιατρό του. Και αυτό, διότι αφ’ ενός οι έρευνες για την αντικαρκινική δράση του φαρμάκου βρίσκονται εν εξελίξει, αφ’ ετέρου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ιατρικό ιστορικό του και οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ασπιρίνης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται αιμορραγία του στομάχου (γαστρορραγία).
Όπως εξήγησε η δρ Γιν Κάο, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ, εξέτασε μαζί με συναδέλφους της στοιχεία από 82.600 γυναίκες και 47.650 άνδρες, που συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε μεγάλες αμερικανικές επιδημιολογικές μελέτες.
Στη διάρκεια των πρώτων 32 ετών παρακολούθησης, σχεδόν 20.400 γυναίκες και 7.570 άνδρες εκδήλωσαν καρκίνο. Οι άντρες και οι γυναίκες της μελέτης που έπαιρναν επί τουλάχιστον 16 χρόνια μικρή δόση ασπιρίνης (325 mg) δύο φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του οισοφάγου.
Αντιθέτως, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, προχωρημένου καρκίνου του προστάτη ή καρκίνου του πνεύμονα δεν φάνηκε να μειώνεται. Η προστατευτική δράση της ασπιρίνης έναντι των πεπτικών καρκίνων διαρκούσε έως και τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης της - στη συνέχεια, εξαφανιζόταν εντελώς, πρόσθεσε η δρ Κάο. Πηγή: tanea.gr