Κίνδυνος πνιγμού στα παιδιά: μάθετε πως να τον αποφύγετε

Κίνδυνος πνιγμού στα παιδιά: μάθετε πως να τον αποφύγετε


Κάθε μέρα εκατομμύρια παιδιά, πηγαίνουν στο νοσοκομείο, μετά από πνιγμό φαγητού ή εξαιτίας της κατάποσης ενός επικινδύνου αντικειμένου. Το γεγονός ό,τι τα παιδιά έχουν δόντια δεν σημαίνει, ότι μπορούν να χειριστούν όλα τα τρόφιμα. Μικρές, σκληρές, ολισθηρές και κολλώδεις τροφές μπορούν να εμποδίσουν τη διέλευση του αέρα, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στα παιδιά.
Μην προσφέρετε αυτά τα τρόφιμα σε παιδιά μικρότερα των τριών ή τεσσάρων ετών:
Μικρά, σκληρά τρόφιμα – ξηροί καρποί, σπόροι, ποπ κορν, τσιπς σνακ, κουλούρια, τα ωμά καρότα, σέλινο, μπιζέλια, ολόκληρες ελιές, ντοματίνια, σταφίδες. Για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρέπει να κόβετε τις τροφές σε κομμάτια, που να μπορούν να δαγκώσουν και να μασήσουν, αλλά να μη τα βάζουν ολόκληρα στο στόμα τους. Για παράδειγμα να κόβετε σε κομματάκια τα σταφύλια, το κρέας, τα πουλερικά, τα χοτ ντογκ. Επίσης, να αποφεύγετε να τους προσφέρετε τσίχλες, σκληρές καραμέλες, γλειφιτζούρι και να είστε προσεκτικοί με τις κολλώδεις τροφές, όπως το φυστικοβούτυρο. Αποφύγετε να δίνετε στα μωρά φυστικοβούτυρο, γιατί αν κολλήσει στο λαιμό τους, μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, καλό είναι να μην ταΐζετε τα παιδιά σας όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, γιατί με ένα απότομο φρενάρισμα είναι πολύ εύκολο να πνιγούν.
Το ξέρατε;
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν έχουν μάθει πώς να μασάνε, να καταπίνουν και να αναπνέουν με τη σωστή σειρά. Μπορούν μερικές φορές να μπερδευτούν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πνιγμό.
Τα μωρά μαθαίνουν για τον κόσμο, βάζοντας πράγματα στο στόμα τους και ο πνιγμός μπορεί να είναι εντελώς αθόρυβος, χωρίς ήχο για να σας προειδοποιήσει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν ακόμα να μασάνε, να καταπίνουν και να αναπνέουν, έτσι ώστε, να μπορούν εύκολα να πνιγούν όταν τρώνε, ειδικά εάν δεν τα παρατηρείτε. Ακόμη και κάτι τόσο μικρό, όσο ένα σταφύλι, μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Άρα, πρέπει να παρακολουθείτε τα παιδιά σας, ενώ τρώνε. Κυρίως εάν υπάρχουν στο τραπέζι μεγαλύτερα αδέλφια, που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, στα μικρότερα , τα οποία να μην είναι σε θέση ακόμα να χειριστούν. Τέλος, επιμείνετε ώστε, τα παιδιά να καθίσουν να φάνε στο τραπέζι, και όχι να είναι ξαπλωμένα, να περπατάνε ή να τρέχουν.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου