Οι «πράσινες» βόλτες μας ξανανιώνουν

Οι «πράσινες» βόλτες μας ξανανιώνουν

Μόλις πέντε λεπτά περπάτημα ή ποδηλασία σε ένα πάρκο την ημέρα μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία μας, καθώς αυξάνουν την αυτοεκτίμηση και βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ.
«Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντικό όφελος για τον καθένα μας ατομικά και την κοινωνία γενικότερα, εάν όλοι μας φροντίζαμε να τονώνουμε τον οργανισμό μας με περισσότερη “πράσινη” γυμναστική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζουλς Πρίτι.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Περιβαλλοντική Επιστήμη & Τεχνολογία», πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους ελαττώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ψυχικών διαταραχών και αυξάνει την αίσθηση της ευεξίας, αλλά έως τώρα ουδείς γνώριζε πόση ώρα «πράσινης» δραστηριότητας απαιτείται για να αποκομιστεί αυτό το όφελος.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Πρίτι και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από 1.252 εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν σε 10 προγενέστερες βρετανικές κλινικές μελέτες. Η έρευνα αξιολόγησε τον αντίκτυπο πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το ψάρεμα, η κηπουρική, η ιππασία και η κωπηλασία.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι νέοι είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από τις «πράσινες» δραστηριότητες – το ίδιο και οι πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές όπως η μελαγχολία και η κατάθλιψη. Επιπλέον, το όφελος στην ψυχική διάθεση και στην αυτοεκτίμηση φτάνει στο μέγιστο σημείο του μέσα σε μόλις 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει η «πράσινη» δραστηριότητα – και μένει αναλλοίωτο έως το τέλος της, όσο και να διαρκέσει.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως δεν έχει σημασία σε τι είδους φυσικό περιβάλλον βρίσκεται κανείς - ακόμα και σε ένα πάρκο, στο κέντρο ενός μεγάλου αστικού κέντρου αν περπατάει, ωφελημένος είναι. Ωστόσο, πιο θετική επίδραση φάνηκε να ασκεί ο συνδυασμός δέντρων με νερό – λ.χ. σε ένα άλσος με τεχνητές λιμνούλες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως η ψυχική ανάταση της «πράσινης» δραστηριότητας παρείχε και σωματικά οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν φροντίσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν καθημερινά ένα σύντομο περίπατο στο πλησιέστερο πάρκο, θα ωφελήσουν σημαντικά την ψυχοσωματική τους υγεία, κατέληξαν οι ερευνητές. Πηγή:tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου