Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα

 Η αναγνώριση και η σωστή ερμηνεία των δερματικών βλαβών αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση. Αυτά υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα, η Ευτέρπη Ζαφειρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, αναπτύσσοντας το θέμα «Χρόνιες Ηλιακές Βλάβες: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε», από τα Τρίκαλα. Με εικόνες και ενδελεχή επιστημονική ανάλυση, η κ. Ζαφειρίου αναφέρθηκε αρχικά στα ευεργετικά αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας, για να αναφερθεί στη συνέχεια και στις αρνητικές επιπτώσεις της, τις καλοήθεις δερματικές εκδηλώσεις, και για τις προκαρκινικές παθήσεις του δέρματος. Οι λόγοι της αύξησης των συμπτωμάτων καρκίνου του δέρματος, είναι η αυξημένη διαλείπουσα ή χρόνια έκθεση στον ήλιο, η συνήθεια της ηλιοθεραπείας και του μαυρίσματος, η μεταβολή των κλιματολογικών παραμέτρων και τέλος η μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος.
Για το κακοήθες μελάνωμα, η κ. Ζαφειρίου ανέφερε πως ο κακοήθης όγκος του δέρματος προέρχεται από τα μελανοκύτταρα και είναι αποτέλεσμα της υπερδιέγερσης από την υπεριώδη ακτινοβολία - τη χρόνια, ή διακεκομμένη και έντονη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παράγοντες που ρυθμίζουν την έκβαση της υπερδιέγερσης, είναι ο τύπος δέρματος Ι και ΙΙ, προδιαθεσικοί παράγοντες, ανοσοκαταστολή, χρόνιος ερεθισμός- ηλιακά εγκαύματα και γεννητικές ορμόνες (εγκυμοσύνη).
Επίσης στην αιτιολογία συμπεριλαμβάνεται και η εξαλλαγή δερματικών βλαβών, όπως και η κληρονομικότητα. Για να αποφεύγονται τα άσχημα αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως σημείωσε η κ. Ζαφειρίου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως φάσματος αντηλιακά κατά της ακτινοβολίας Α και Β, τα οποία να εφαρμόζονται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή τους κάθε 2-3 ώρες. Η χρήση προστατευτικού ρουχισμού και καπέλου είναι ακόμα πιο αποτελεσματική. Επίσης έκανε λόγο για αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (11π.μ -16 μ.μ.), και αυτοεξέταση του δέρματος για την έγκαιρη διάγνωση. "Ελέγξτε εάν υπάρχουν αλλαγές στο δέρμα σας: Μια νέα ελιά, μια αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, ή τα όρια μιας ελιάς, ένας σπίλος που αιμορραγεί, μια πληγή που δεν κλείνει. Σε ύποπτες βλάβες να πάτε αμέσως σε κάποιον δερματολόγο και να γίνεται τακτική παρακολούθηση", σημείωσε η κ. Ζαφειρίου.Σε κάθε περίπτωση, ο καρκίνος του δέρματος είναι συχνό πρόβλημα με κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά το 95% των περιπτώσεων αποτελούν προβλήματα ιάσιμα εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από το δερματολόγο.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Τρικκαίων και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η λίστα ιστολογίων μου