Οι αμήχανες στιγμές που πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ

first_kiss_kids_people_girl

Οι αμήχανες στιγμές που πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ


Η ανάπτυξη μιας υγιούς και ισορροπημένης προσωπικότητας συνάδει με την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη. Το σώμα και η λίμπιντο ξυπνούν από πολύ νωρίς με μεγάλες διαφορές και σε ποικίλα στάδια και γεννούν απορίες και αμήχανες στιγμές. Αυτό που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να είναι εκεί και διαθέσιμοι να αφουγκραστούν, να καταλάβουν και να εξηγήσουν στα παιδιά πως είναι διαμορφωμένο το σώμα τους, τι είναι αυτό που νιώθουν και πως όλα όσα τους συμβαίνουν είναι φυσιολογικά, απαντώντας σε απορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τα κλειδιά είναι τα εξής: 
Καλό είναι να λύνουμε τις απορίες τους άμεσα και να μην απαντάμε με αμηχανία και υπεκφυγές. Μην φοβάστε να πείτε στο παιδί την αλήθεια γιατί η παιδική φαντασία δημιουργεί «φαντάσματα» και κινδύνους εκεί που δεν υπάρχουν. Το να αφήνετε αναπάντητα ερωτήματα ή να μιλάτε με συστολή και ντροπή, μπορεί να τους δημιουργήσει αναίτιους φόβους και ενοχές.
Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει τι συμβαίνει με απλά λόγια. Ο πλέον απλός τρόπος είναι το κλειδί για να ξεκαθαρίσει το τοπία μέσα του. Καθημερινά σας δίνονται ποικίλες ευκαιρίες για να συζητήσετε με τα παιδιά σας και να μην μπαίνετε συνέχεια σε διαδικασία «διδασκαλίας». Με εικόνες από την τηλεόραση ή από το δρόμο σας δίνεται η ευκαιρία να πείτε δυο απλά πράγματα και το παιδί θα πάρει το μήνυμα.
Υπάρχουν βέβαια και κάποια πράγματα είναι απαραίτητο να τα προσέχουμε. Το να πούμε στο παιδί μας «δεν είσαι αρκετά μεγάλος για αυτό» είναι λάθος. Δεν πρέπει να πιέζουμε τις καταστάσεις για να μας μιλήσει για το σεξ και για το σώμα του. Επίσης δεν πρέπει να πειράζετε ούτε εσείς ούτε να επιτρέπετε σε άλλους να πειράζουν το παιδί σας, ιδίως στην περίοδο της εφηβείας που το σώμα του αλλάζει. Τέλος μην κάνετε πολλά αστεία όταν μιλάτε για το σεξ, γιατί το παιδί θα νομίσει ότι δεν είναι πολύ σοβαρό θέμα.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου