Προστατέψτε τα παιδιά σας στο διαδίκτυο

Προστατέψτε τα παιδιά σας στο διαδίκτυο


Τα παιδιά πλέον ασχολούνται με τη τεχνολογία από μικρή ηλικία. Μπαίνουν στο διαδίκτυο, είτε για να πάρουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν, είτε για να στείλουν email, είτε για να επικοινωνήσουν με έναν φίλο τους. Όμως ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλούς κινδύνους, γι αυτό και πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να προστατεύονται. Δείτε μερικές συμβουλές που ίσως σας φανούν χρήσιμες.    
Εξηγήστε στα παιδιά σας, ότι δεν πρέπει να επικοινωνούν με αγνώστους στο διαδίκτυο και κυρίως να μην συμφωνήσουν να συναντηθούν με κάποιον που δεν γνωρίζουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι, έτσι όπως δεν πρέπει να μιλάνε σε ξένους στο δρόμο, το ίδιο ισχύει και για τον online κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να συναντήσουν κάποιον άγνωστο στο διαδίκτυο, είτε αν επισκεφτούν ένα chat room ή να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να  τους εξηγήσετε τους κινδύνους που παραμονεύουν, γιατί μπορεί για εκείνα να είναι πολύ διασκεδαστικό, να κάνουν νέους φίλους, και η απαγόρευση να τους φαίνεται ανόητη. Σίγουρα θα αναρωτηθούν «Γιατί να μην κάνω φίλο με κάποιον που του αρέσει να κάνει skateboard, όπως και εγώ;». Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους εξηγήσετε τους λόγους που δεν πρέπει να κάνουν διαδικτυακούς φίλους.
Επίσης, δώστε στα μικρά σας να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στο διαδίκτυο, ούτε να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως το όνομα, τη διεύθυνση, την ηλικία, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εξηγήστε τους, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο να δίνουν ψεύτικα στοιχεία και να προσποιούνται, ότι είναι κάτι που στη πραγματικότητα δεν είναι. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να υποστηρίζει, ότι είναι μικρός σε ηλικία ενώ είναι μεγάλος και να λέει ότι τους αρέσει να κάνει skateboard, ενώ δεν γνωρίζει καν πως είναι.
Αν το παιδί σας έχει e-mail, φροντίστε να γνωρίζετε τους κωδικούς, ώστε να μπορείτε να μπαίνετε και εσείς και να ελέγχετε τα μηνύματα του. Με αυτό τον τρόπο και εκείνο δεν θα παραπονιέται ότι δεν έχει ηλεκτρονική διεύθυνση, όπως οι φίλοι του αλλά, και εσείς θα μπορείτε να παρακολουθείτε αν γίνει κάποια ύποπτη κίνηση.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου