Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος στη ζωή του παιδιού μου;

Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος στη ζωή του παιδιού μου;


Εύχομαι να είστε πρωταγωνιστές στη ζωή του παιδιού σας, αλλά δυστυχώς πολλοί παράγοντες σήμερα ίσως και να σας «αναθέτουν» το ρόλο του κομπάρσου.
Αρχικά, για να βρείτε σε ποια από τις δυο κατηγορίες ανήκετε, αναρωτηθείτε:
  • «Ξέρω τους δασκάλους/καθηγητές του παιδιού μου»;
  • «Ξέρω τα ονόματα των φίλων του»;
  • «Ξέρω τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερο του χρόνο»;
  • «Ξέρω ποια είναι η αγαπημένη του μουσική»;
  • «Ξέρω ποιες ταινίες του αρέσει να βλέπει»;
  • «Ξέρω που ξοδεύει τα χρήματα που του δίνω για χαρτζιλίκι»;
Ίσως να σας φαίνονται απλοϊκές αυτές οι ερωτήσεις, αλλά αν δεν καταφέρετε να τις απαντήσετε, σημαίνει πως δεν αναμειγνύεστε αρκετά στη ζωή του παιδιού σας. Προσοχή: Ανάμειξη δεν σημαίνει παρέμβαση. Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε αυτές τις δυο έννοιες, ώστε τελικά να κάνετε καλό και όχι κακό στη ζωή του παιδιού σας τονίζει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων .
Τίποτα δεν παίζει σημαντικότερο ρόλο στη ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού σας από τη βαθιά και διαρκή ανάμειξη σας στη ζωή του. Φυσικά, πέραν της αγάπης και της άνευ όρων αποδοχής σας προς αυτά! Και ένας βασικός λόγος που είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με το παιδί σας είναι το ότι ποτέ δεν ξέρετε ποια χρονική στιγμή θα σας ανοιχτεί. Και σίγουρα αυτό δεν θα το κάνει μόνο μέσα από τις ερωτήσεις σας. Μπορεί ρωτώντας το πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο να σας πει τα μισά από αυτά που συνέβησαν. Αν, όμως, έρθουν οι φίλοι του στο σπίτι και σεις ασχοληθείτε μαζί τους ή ακούσετε τυχαία κάποιες συζητήσεις τους, μπορεί τελικά να μάθετε ότι στο σχολείο εκείνη τη μέρα κάποιο παιδί χτύπησε το δικό σας παιδί. Κάτι που δεν θα το είχατε μάθει αν δεν βρισκόσασταν εκεί!http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου