«Κοσμικό μπάρμπεκιου» γέννησε το DNA

«Κοσμικό μπάρμπεκιου» γέννησε το DNA

«Κοσμικό μπάρμπεκιου» γέννησε το DNA

Νέα μελέτη αναφέρει ότι δημιουργήθηκε κοντά σε ένα καυτό άστρο
Δεν αποκλείεται το DNA να έκανε την εμφάνισή του κοντά σε ένα καυτό άστρο


 
Μια ανατρεπτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρία για την εμφάνιση του DNA δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal». Σύμφωνα με αυτή, το μόριο στο οποίο είναι γραμμένες οι οδηγίες για τη δημιουργία όλων των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν στον πλανήτη Γη δημιουργήθηκε σε μια εκ πρώτης όψεως αφιλόξενη για τη ζωή περιοχή και πιο συγκεκριμένα σε μια περιοχή πολύ κοντά σε ένα καυτό άστρο. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, το DNA δημιουργήθηκε μέσα σε ένα «κοσμικό μπάρμπεκιου»!
Τα καυτά σημεία
Επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley και του Πανεπιστημίου της Χαβάης πραγματοποίησαν πειράματα τα οποία έδειξαν ότι το DNA είναι πιθανό να σχηματίστηκε σε κάποιες περιοχές πολύ κοντά σε καυτά άστρα. Αυτά τα «καυτά σημεία», όπως τα ονομάζουν οι επιστήμονες, αποτέλεσαν ιδανικό περιβάλλον για να παραχθεί το DNA.
Οι ειδικοί αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο τις συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές κοντά σε καυτά, πλούσια σε άνθρακα, άστρα για να διαπιστώσουν αν και τι είδους μόρια μπορεί να σχηματίζονται εκεί. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτές τις συνθήκες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το DNA είναι πιθανό να δημιουργήθηκε σε τέτοιες περιοχές μέσα σε μια διεργασία που θα την χαρακτήριζα ‘κοσμικό μπάρμπεκιου’» αναφέρει ο Μουσαχίντ Αχμέντ από το Τμήμα Χημικών Επιστημών του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley.
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, στα «καυτά» σημεία δημιουργήθηκαν μοριακοί δακτύλιοι που περιείχαν άζωτο το οποίο και αποτελεί βασικό συστατικό του DNA. Μετά τον σχηματισμό του DNA, οι ηλιακοί άνεμοι ανέλαβαν να το διασκορπίσουν στο Σύμπαν. Οπως είναι ευνόητο αν η μελέτη αυτή επιβεβαιωθεί η αναζήτηση για την προέλευση της ζωής θα μπει σε νέους δρόμους.http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου