Όταν το παιδί μου είναι δύσκολο στο φαγητό…

Όταν το παιδί μου είναι δύσκολο στο φαγητό…


Μερικά παιδιά είναι εύκολα στο φαγητό και κάποια άλλα έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις. Και εκεί κάπου αρχίζει η διαμάχη μεταξύ του γονιού και του παιδιού. Εάν ανησυχείτε που το παιδί σας δεν τρώει, δεν είστε μόνοι. Αλλά, δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν, μέχρι να ωριμάσουν οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών σας.
Σεβαστείτε την όρεξη του παιδιού σας ή την έλλειψη. Εάν το παιδί σας δεν πεινάει, μην το πιέζετε. Ομοίως, δεν πρέπει να του δίνετε με το ζόρι να φάει ορισμένα τρόφιμα, αν δεν τα θέλει ή να το παροτρύνετε να αδειάσει το πιάτο του. Επίσης, δεν πρέπει να δωροδοκείτε το παιδί σας με το φαγητό. Ένα κοινό λάθος είναι να πείτε στο μικρό σας «Αν δεν είσαι καλό παιδί, δεν θα φας σοκολάτα». Όλα τα παραπάνω είναι κινήσεις που εάν τις κάνετε, θα οδηγήσουν σε ένα παχύσαρκο παιδί. Σερβίρετε μικρές μερίδες και δώστε του την ευκαιρία να ζητήσει επιπλέον φαγητό, εφόσον πεινάει.
Να είστε υπομονετικοί με τα νέα τρόφιμα. Τα μικρά παιδιά συχνά αγγίζουν ή μυρίζουν τα νέες τροφές και επίσης, μπορεί να τις βάλουν στο στόμα τους και στη συνέχεια να τις βγάλουν πάλι έξω. Δεν πρέπει να χάνετε τη ψυχραιμία σας, αν το παιδί σας δεν θέλει να δοκιμάσει καινούρια φαγητά, σίγουρα περνάει μια φάση, που με τον καιρό θα την ξεπεράσει. Μια καλή λύση είναι να μιλάτε στο μικρό σας για τη νέα τροφή που του δίνετε, όπως για το χρώμα, το σχήμα, το άρωμα και την υφή. Επίσης, μπορείτε να του σερβίρετε μια νέα γεύση μαζί με το αγαπημένο του φαγητό.
Κάντε το διασκεδαστικό. Θέλετε το παιδί σας να δοκιμάσει μπρόκολο και φοβάστε ότι, θα το απορρίψει; Τότε πάρτε έναν κόπτη μπισκότων, κάντε σχήματα στα λαχανικά και στη συνέχεια συνοδέψτε τα με μια γευστική και υγιεινή σάλτσα. Με αυτή τη τακτική έχετε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Μην αγοράζετε κάτι που δεν θέλει να φάει το παιδί σας. Την επόμενη φορά που θα πάτε σούπερ μάρκετ, ζητήστε από το μικρό σας να έρθει μαζί σας. Σίγουρα θα δεχτεί τη πρόταση σας. Επίσης, ζητήστε του να σας βοηθήσει στην επιλογή των τροφίμων και ενθαρρύνετε το να κάνει υγιεινές επιλογές. Ύστερα, όταν γυρίσετε σπίτι, πείτε του να σας βοηθήσει στο πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα εξοικειωθεί με τις υγιεινές τροφές.
Ελαχιστοποιήστε τους πειρασμούς. Κλείστε την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό θα βοηθήσει να εστιάσει το παιδί σας στο φαγητό του. Λάβετε επίσης, υπόψη ότι η τηλεοπτική διαφήμιση θα μπορούσε να ενθαρρύνει το παιδί σας να αναζητήσει κάποιο γλυκό που είδε ή τροφές λιγότερο θρεπτικές.
Μην προσφέρετε επιδόρπιο ως ανταμοιβή. Εάν λέτε στο παιδί σας ό,τι εφόσον φάει όλο του φαγητό θα έχει μετά και γλυκό, δημιουργείτε λάθος εντυπώσεις. Γιατί το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι, το επιδόρπιο αποτελεί τη καλύτερη τροφή, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει την επιθυμία του παιδιού σας για γλυκά. Μπορείτε να επιλέξετε μια ή δύο βραδιές την εβδομάδα να τρώτε ένα γλυκό και τις επόμενες μέρες, να έχετε σαν επιδόρπιο φρούτα, γιαούρτι ή άλλες υγιεινές επιλογές.
Τέλος, να θυμάστε ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας πιθανώς δεν θα αλλάξουν εν μία νυκτί – αλλά τα μικρά βήματα που κάνετε κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση μιας υγιεινής ζωής και διατροφής.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου