Γιατί αυξάνουν οι φακοί επαφής την ευαισθησία των ματιών

Γιατί αυξάνουν οι φακοί επαφής την ευαισθησία των ματιών

Οι φακοί επαφής επιφέρουν αλλαγές στα βακτήρια της επιφάνειας των ματιών, οι οποίες μπορεί να τα καθιστούν ευαίσθητα στις μολύνσεις, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από τα μάτια εννέα εθελοντών που καθημερινά φορούσαν φακούς επαφής και 11 εθελοντών οι οποίοι δεν τους χρησιμοποιούσαν.
Όπως διαπίστωσαν, οι χρήστες των φακών είχαν στην επιφάνεια των ματιών τους μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων, αλλά και τριπλάσια επίπεδα από ορισμένα βακτήρια σε σύγκριση με τους μη χρήστες τους. Επιπλέον, τα βακτήρια στους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών όπου ακουμπούν οι φακοί επαφής, έμοιαζαν περισσότερο με εκείνα των βλεφάρων, σε σύγκριση με τους μη χρήστες.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι η τοποθέτηση ενός ξένου αντικειμένου, όπως ένας φακός επαφής, στο μάτι αποτελεί ουδέτερη πράξη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ-Μπέλο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η δρ Ντομίνγκεζ-Μπέλο εξήγησε πως δεν είναι ακόμα γνωστό εάν οι αλλαγές στο μικροβίωμα των ματιών οφείλονται στα δάκτυλα που αγγίζουν τα μάτια ή στην πίεση που τους ασκούν οι φακοί.
Τόνισε, όμως, πως έχει ζωτική σημασία οι χρήστες των φακών να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής που αφορούν τα χέρια τους, τους φακούς αλλά και τις θήκες των φακών.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας (ASM 2015), που διεξάγεται στη Νέα Ορλεάνη. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου