Το σκόρδο καταπολεμά επικίνδυνο μικρόβιο των κρεάτων

Το σκόρδο καταπολεμά επικίνδυνο μικρόβιο των κρεάτων

Αν θέλετε να προστατευθείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις, φροντίστε να προσθέτετε λίγο σκόρδο στο φαγητό σας. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μία από τις κύριες ουσίες του είναι 100 φορές πιο ισχυρή εναντίον ενός επικίνδυνου μικροβίου απ’ ό,τι δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά.
Η ουσία είναι το θειούχο διαλλύλιο, ενώ το επίμαχο μικρόβιο είναι το καμπυλοβακτήριο, το οποίο αποτελεί πολύ συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης.
Σε μία σειρά πειραμάτων, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν πως η ουσία αυτή διασπά εύκολα μία προστατευτική βιομεμβράνη που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο βακτήριο για να δυσχεραίνει την καταστροφή του.
Η δράση του διαλλυλίου είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αυτή των αντιβιοτικών ερυθρομυσίνη και σιπροφλοξασίνη, ενώ ασκείται και σε κλάσμα του χρόνου από αυτόν που χρειάζονται τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά για να επιδράσουν. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας» (JAC), ανοίγουν τον δρόμο για να την επινόηση νέων τρόπων επεξεργασίας του ωμού και του επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και καθαρισμού των επιφανειών χειρισμού των τροφίμων, ώστε να μειωθεί η επίπτωση της τροφικής δηλητηρίασης από καμπυλοβακτήριο.
«Η έρευνά μας είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει πως η συγκεκριμένη ουσία έχει τη δυνατότητα να ελαττώσει τα νοσογόνα βακτήρια στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Κόνκελ, καθηγητής στη Σχολή Μοριακών Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου. «Το καμπυλοβακτήριο αποτελεί την συνηθέστερη βακτηριακή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ και ενδεχομένως παγκοσμίως».
Τα συμπτώματά της είναι διάρροια, κράμπες, πόνος στην κοιλιά και πυρετός.
Το καμπυλοβακτήριο μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το σχεδόν ένα τρίτο των κρουσμάτων μιας σπάνιας, παραλυτικής νόσου που λέγεται σύνδρομο Guillain-Barre.
Οι περισσότερες μολύνσεις από καμπυλοβακτήριο οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων πουλερικών ή άλλων τροφίμων τα οποία μολύνθηκαν από βρώμικες επιφάνειες ή μαχαιροπίρουνα. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου