Η Γη συνεχίζει να φλέγεται

Η Γη συνεχίζει να φλέγεται

Η Γη συνεχίζει να φλέγεται

Οπως φαίνεται η υπερθέρμανση της Γης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση


 
Παρά τη διάχυτη εντύπωση πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε κάποια ανάπαυλα και επιβράδυνση στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα τίποτε τέτοιο δεν έχει συμβεί και, αντίθετα, συνεχίζεται αδιάλειπτα η επιδείνωση του προβλήματος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που αμφισβητεί ακόμη και τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία το 2013 επίσης είχε διακρίνει ένα τέτοιο «διάλειμμα» στην κλιματική αλλαγή. Η ανάλυση
Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τόμας Καρλ, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ προχώρησαν σε μια νέα διαχρονική ανάλυση των επιφανειακών παγκόσμιων θερμοκρασιών.
Όπως συμπέραναν, δεν καταγράφεται κάποια διακριτή μείωση στον ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη ανάμεσα στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα και στα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα (η δεύτερη αυτή περίοδος θεωρείται από πολλούς κλιματολόγους ένα είδος ανάπαυλας στην υπερθέρμανση).Οι ερευνητές δείχνουν στη νέα μελέτη τους ότι οι θερμοκρασίες στον τρέχοντα αιώνα δεν εμφανίζουν τάσεις επιβράδυνσης σε σχέση με τον 20ό αιώνα. Αντίθετα, ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι κατά την τελευταία 15ετία τουλάχιστον ο ίδιος με εκείνον του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητες, δεν είναι παρά μια στατιστική και επιστημονική πλάνη, που οφείλεται σε ανακριβή δεδομένα και εσφαλμένη ερμηνεία τους.
«Η κοινή γνώμη πρέπει να πληροφορηθεί ότι στην πραγματικότητα η (παγκόσμια) θερμοκρασία σήμερα συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Καρλ. «Η δήλωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προ διετίας, ότι η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία εμφανίζει πολύ μικρότερη αύξηση κατά την τελευταία 15ετία έναντι των τελευταίων 30 ή 60 ετών, δεν ισχύει πλέον», πρόσθεσε.
Τα δεδομένα
Σύμφωνα με την IPCC, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε με ρυθμό περίπου 0,05 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία μεταξύ 1998-2012, έναντι 0,12 βαθμών ανά δεκαετία κατά την περίοδο 1951-2012. Η νέα ανάλυση αντιτείνει ότι κατά την περίοδο 2000-2014 η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν 0,116 βαθμοί ανά δεκαετία, έναντι 0,113 βαθμών μεταξύ 1950-1999.
Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, εξάλλου, το 2014 υπήρξε το πιο ζεστό έτος στην μετεωρολογική ιστορία, δηλαδή μετά το 1880, ενώ επίσης ο φετεινός Μάρτιος, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήσαν ο πιο θερμός Μάρτιος και το πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο στα χρονικά. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» ασφαλώς θα δυσαρεστήσει τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι είχαν βρει νέα επιχειρήματα μετά την εντύπωση ότι η κλιματική αλλαγή δεν ήταν τόσο έντονη τα τελευταία χρόνια.http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου