Οι έφηβοι που αθλούνται μένουν μακριά από το τσιγάρο

Οι έφηβοι που αθλούνται μένουν μακριά από το τσιγάρο

Οι έφηβοι που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα είναι λιγότερο πιθανόν να καπνίσουν. Ωστόσο, ο αθλητισμός δεν μπορεί να νικήσει την επιρροή που έχει ο κινηματογράφος ως προς το τσιγάρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται «Αrchives of Ρediatrics and Αdolescent Μedicine». Και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εικόνες και τα πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες να αρχίσει το κάπνισμα ένας έφηβος.
Στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Ντάρτμουθ στο Νιου Χαμσάιρ σε περισσότερα από 2.000 παιδιά 9-14 ετών που τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 7 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα δεν συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίσουν ως έφηβοι.
Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του καπνίσματος μέσω των ταινιών διαπίστωσαν ότι ο κινηματογράφος επηρεάζει όλους τους εφήβους, ανεξαρτήτως τού αν αθλούνται ή όχι. Η μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία για την ανάγκη περιορισμού στο ελάχιστο του καπνίσματος των εφήβων μέσα από κοινωνικά πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ.
Οι έφηβοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις κινηματογραφικές ταινίες που είχαν παρακολουθήσει, τη συμμετοχή τους σε ομαδικά αθλήματα σε ηλικίες 16-21 ετών. Γενικά, όσο περισσότερες σκηνές με τσιγάρο έβλεπαν τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα. Όσα παιδιά είχαν εκτεθεί εντονότερα σε σκηνές με τσιγάρο είχαν κατά 63% περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν να καπνίζουν συγκριτικά με συνομηλίκους τους που είχαν παρακολουθήσει ελάχιστες σκηνές. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου