Γίνε fit με το σωστό τρόπο

Γίνε fit με το σωστό τρόπο

Ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει και όπως είναι λογικό κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να πετύχεις μια καλύτερη εμφάνιση για την παραλία. Η αλήθεια είναι, όσο δύσκολο κι αν σου ακούγεται, ότι σίγουρα αποτελέσματα θα δεις μόνο αν παρέμβεις και στις 2 πλευρές του ενεργειακού σου ισοζυγίου. Δεν αρκεί να προσέξεις μόνο τη διατροφή σου, χρειάζεσαι και άσκηση!

Βρες τη fit πλευρά του εαυτού σου, λοιπόν, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές!

Τι πρέπει να κάνεις; Πρώτα απ’ όλα εφοδιάσου με τα αθλητικά παπούτσια που σου αρέσουν και σε βολεύουν περισσότερο! Ύστερα, βγάλε από τη ντουλάπα σου τις φόρμες που αγόρασες πριν καιρό, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ακόμα σαν καινούριες! Δεν αρκεί, βέβαια, να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο ή να αρχίσεις ένα χαλαρό περπάτημα και μετά από λίγο καιρό να το παρατήσεις. Γι’ αυτό, επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις να ξεκινήσεις με ένα είδος άσκησης που σε ευχαριστεί για να μπορέσεις να το διατηρήσεις. Δεν έχει σημασία αν θα έχεις την καλύτερη απόδοση. Σημασία έχει να κινείσαι!
Αφού, λοιπόν, έχεις τον κατάλληλο ρουχισμό, βρήκες και την άσκηση που σε ευχαριστεί περισσότερο, προμηθεύσου τώρα και με τα κατάλληλα τρόφιμα και ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την ενέργειά σου στα ύψη!

Και ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα και ροφήματα;

Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, είναι σημαντικό να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα υδατανθράκων τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση, αφού οι υδατάνθρακες είναι το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού σου.

Πριν την άσκηση:

Κατανάλωσε εύπεπτους υδατάνθρακες, όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι για μέγιστη διατήρηση της γλυκόζης του αίματος και για φόρτιση του γλυκογόνου (δηλαδή του βασικού καυσίμου των μυών και του ήπατος).Απέφυγε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και φυτικές ίνες για αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών, λόγω του ότι το στομάχι αργεί να αδειάσει.
Αν ο χρόνος σου πριν την άσκηση είναι περιορισμένος, κατανάλωσε ένα φρούτο, όπως ένα μήλο ή μια μπανάνα, 100% φυσικό χυμό ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.
Μην ξεχνάς να πίνεις πολλά υγρά (νερό, αθλητικά ποτά, τσάι, χυμούς) για αποφυγή αφυδάτωσης.
Μετά την άσκηση:
Αμέσως μετά την άσκηση (ακόμα και στα πρώτα 30 λεπτά) είναι απαραίτητο να προσλάβεις άμεσα ενέργεια και υδατάνθρακες για αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου που ‘έκαψες’. Παράλληλα, χρειάζεσαι και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού. Θέλεις, λοιπόν, ένα μικρό μικτό γεύμα που να παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικρή ποσότητα λίπους.
Μπορείς, λοιπόν, να επιλέξεις 1 μπανάνα με 2 φέτες γαλοπούλα χαμηλή σε λιπαρά, 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι και 1 αυγό βραστό ή μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.
Ιδανική επιλογή αποτελεί και ο συνδυασμός γιαουρτιού ή γάλακτος (χαμηλού σε λιπαρά) με δημητριακά ολικής άλεσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να προσλάβεις την κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων – πρωτεΐνης – λίπους, χωρίς να επιβαρυνθείς με έξτρα θερμίδες, αφού τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη λύση με λίγα λιπαρά (μόλις 1%), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β1, Β2, Β3, Β6, Β12) και ανόργανων αλάτων (σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο), με φυτικές ίνες και με μειωμένη περιεκτικότητα σακχάρων, ενώ το γιαούρτι ή το γάλα θα σου δώσει την κατάλληλη ποσότητα πρωτείνης που χρειάζεσαι!
Φυσικά μην ξεχνάς την ενυδάτωσή σου! Είναι σημαντικό μετά την άσκηση να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες πίνοντας νερό ή κάποιο άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα. Το γάλα ή ο χυμός που αναφέραμε στις παραπάνω επιλογές θα σε βοηθήσει να καλύψεις και την ενυδάτωσή σου!
Βάλε ρεαλιστικούς στόχους. Ειδικά αν δεν είσαι ήδη φίλος με την άσκηση, μην ονειρεύεσαι εξαρχής την τελειότητα γιατί θα απογοητευτείς.nutrimed.gr

Η λίστα ιστολογίων μου