Βρέθηκαν τα αρχαιότερα εργαλεία στον πλανήτη ηλικίας 3,3 εκατ. ετών

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα εργαλεία στον πλανήτη ηλικίας 3,3 εκατ. ετών

Λίθινα εργαλεία που χρονολογούνται από 3,1 έως 3,3 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας βρήκαν αρχαιολόγοι στη Βορειοδυτική Κένυα.
Η σημασία της ανακάλυψης είναι κεφαλαιώδης εάν ληφθεί υπόψη ότι τα αμέσως παλαιότερα γνωστά εργαλεία χρονολογούνται στα 2,5 εκατ. χρόνια και ότι τότε δεν είχε πατήσει το πόδι του στη Γη, ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo Sapiens) που εκτιμάται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική πριν από 200.000 μόλις χρόνια.
Η ανακάλυψη θέτει υπό αμφισβήτηση την κυρίαρχη θεωρία που θέλει τους ανθρωπίδες του γένους Homo να είναι οι πρώτοι κάτοικοι του πλανήτη που επεξεργάστηκαν την πέτρα για να δημιουργήσουν εργαλεία.
Κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν τα εργαλεία το 1999 είχε ανακαλυφθεί το κρανίο του επονομαζόμενου Κενυανθρώπου ηλικίας 3,3 εκατ. ετών. Κατασκευαστής των εργαλείων θα μπορούσε να είναι είτε ο Κενυάνθρωπος είτε ο Αυστραλοπίθηκος, δύο είδη που προηγούνται τουλάχιστον 500.000 του είδους Homo.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανθρωπίδες χρησιμοποιούσαν τα εργαλεία για να σπάνε καρπούς και να τεμαχίζουν ζώα.
Ο γεωλόγος Κρις Λέπρε, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και η σύζυγός του Ρόντα Κουήν -και οι δύο καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, μελέτησαν τα ισότοπα άνθρακα στο έδαφος και μαζί με τα ζωικά απολιθώματα μπόρεσαν να αναπαραστήσουν τη βλάστηση της περιοχής. Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι τότε η περιοχή φιλοξενούσε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις.
Η κρατούσα θεωρία υποστηρίζει ότι η χρήση των εργαλείων αναπτύχθηκε ως απάντηση στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της σαβάνας -δηλαδή μεγάλων πεδινών εκτάσεων στις τροπικές ή υποτροπικές περιοχές όπου κυριαρχεί η πολύ υψηλή ποώδης και θαμνώδης βλάστηση με παρουσία διάσπαρτων μόνο δένδρων- και την επακόλουθη εξέλιξη μεγάλων κοπαδιών ζώων που αποτέλεσαν πηγή τροφής για τους προγόνους του ανθρώπου.
Η γνάθος ενός ανθρωπίδη ηλικίας από 2,75 έως 2,8 εκατομμύρια χρόνια που ανακαλύφθηκε το Μάρτιο στην Αιθιοπία θεωρείται ως το παλαιότερο απολίθωμα ανθρωπίδη που έχει ποτέ βρεθεί.
Τα αρχαία λίθινα εργαλεία μπορεί να σημαίνουν είτε ότι οι ανθρωπίδες του γένους Homo είναι ακόμα παλαιότερα όντα είτε ότι εργαλεία πριν από τους πρόγονους του ανθρώπου κατασκεύαζαν και χρησιμοποίησαν πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι χιμπαντζήδες και οι πίθηκοι.http://www.econews.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου